politika
Makedonija
vijest

Upitan datum izbora u Makedoniji

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Demonstracije 11. oktobra 2016.

Makedonski parlament, Sobranje, nije se uspio raspustiti u skladu s ustavnim rokom 60 dana prije zakazanih izbora. Konačni zakonski rok raspuštanja ističe 27. oktobra. Službeni razlozi neraspuštanja su rasprava o javnom proračunu za 2017. godinu te neuspjeli dogovori o prekrajanju izbornih jedinica. Na dnevnom redu aktualne, tehničke vlade još uvijek se nalaze i izmjene Zakona o specijalnom tužiteljstvu koje je odbio vladajući VMRO-DPMNE. Specijalno tužiteljstvo poglavito se bavi baš tom strankom radi njihovih široko rasprostranjenih koruptivnih radnji koji su između ostalog, uzrokovali ovu dvogodišnju paralizu Makedonije. One, između ostalog, uključuju lažiranje biračkih popisa, kupovanje utjecaja, medijsku korupciju, ilegalna prisluškivanja kako opozicije, tako i novinara, pogodovanja podobnim poduzetnicima, primanje mita, itd…

VMRO-DPMNE je u javnosti optužen za taktičko odugovlačenje izbora, s ciljem novog pomicanja datuma izbora na mart 2017. godine kada bi se parlamentarni održali istovremeno s redovnim lokalnima. Osoba zadužena za raspuštanje je predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski iz redova vladajuće stranke.

Posjet Makedoniji najavio je i lažni arbitar ove krize, Europski povjerenik za proširenje Johannes Hahn. Njegova glasnogovornica Maja Kocijančić kazala je kako se Hahn planira sastati s ključnim političkim čelnicima, misleći pritom dakako samo na šefove parlamentarnih stranaka, kako bi razgovarali o decembarskim izborima kao i “hitnim” reformama. No, “hitne” reforme dogovarane na sastancima kojima su facilitirali delegati EU, već se više od godinu dana nazivaju hitnima, a EU, inače znatno agilnija kad treba zaustaviti priljev izbjeglica ili se boriti za interese njemačkih firmi na Balkanu, jednako toliko dugo nije pronašla nikakav način da prisili Gruevskog na trajno povlačenje iz politike. Dapače, bez žestokih i dugotrajnih pritisaka naroda u obliku dugotrajnih masovnih prosvjeda, pitanje je da li bi EU uopće fingirala facilitaciju pokušaja rješenja makedonske krize.

Ukoliko se decembarski datum izbora zaista ponovno odgodi, nema sumnje da će Makedonija vidjeti još jedan val masovnih uličnih prosvjeda.