politika
Makedonija
vijest

Politika tajnih snimki

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Premda je objava tajnih snimki bila povod za eskalaciju političke krize u Makedoniji početkom prošle godine, čini se da ta metoda i dalje predstavlja ključno sredstvo tamošnjih političkih obračuna. Tako je prije par dana na anonimnoj fejsbuk stranica naziva Pronto MK objavljena snimka telefonskog razgovora na kojoj se navodno čuju glasovi Alija Ahmetija, čelnika najjače albanske etničke stranke, Demokratske unije za integraciju (BDI), i drugi istaknutih figura iz stranke. Navedena stranica je lansirana u kolovozu u susjednom Kosovu, a u svojim objavama redovito “prijete” da imaju još inkriminirajućeg materijala.

Visoki neimenovani izvor iz BDI-ja za curenje snimki je optužio nefunkcionalne državne institucije poput Ministarstva unutarnjih poslova, Agencija za zaštitu osobnih podataka i Ured specijalnog tužitelja, instituciju osnovanu u sklopu pregovora za razrješenje krize. Rad te institucije se nastoji konstatno sabotirati, pogotovo iz redova vladajućeg VMRO-a, tako da su u ponedjeljak održan  prosvjed u Skopju kao iskaz podrške radu Uredu specijalnog tužitelja prema ovlastima dogovorenima sporazumom pod međunarodnim patronatom.

VMRO i socijaldemokrati, SDSM, dvije najjače stranke, jedni druge optužuju za objavljivanje ove snimke. Iz VMRO-a tvrde da SDSM nije predao spomenutom Uredu sve snimke koje su imali, već da drže neke u “rezervi” i objavljuju po potrebi. Podsjetimo, politička kriza je započela tako što je SDSM krenuo s objavom inkriminirajućih snimki tadašnjeg premijera Gruevskog i suradnika iz VMRO-a. Socijaldemokrati, a i brojni komentatori, tvrde da je riječ zapravo o potezu VMRO-a. Prema njima, VMRO nastoji svog dosadašnjeg koalicijskog partnera, BDI-ja, snimkama ucijeniti prije izbora predviđenih za 11. prosinca. Razlog tome su sve snažnije indicije da bi se BDI mogao odmaknuti od VMRO-a i eventualno pridružiti široj koaliciji koju nastoje okupiti socijaldemokrati. Radilo bi se o vrlo širokoj i krajnje neprincipijelnoj koaliciji čiji je jedini cilj micanje Gruevskog i VMRO-a s vlasti i iz doslovno okupiranog državnog aparata.