politika
Makedonija
vijest

Lažni međunarodni ultimatumi Gruevskom

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Međunarodna zajednica odlučila je pod svaku cijenu proglasiti “početak kraja” makedonske političke krize koja u ovako radikalnom obliku traje već godinu i pol dana. S tim ciljem u Skopje danas stiže njemački izaslanik Johannes Haindl, a za nekoliko dana kasnije najavljen je i dolazak američke državne tajnice za europske i euroazijske poslove Victorie Nuland.

Diplomatske posjete dolaze nakon novog zastoja u pregovorima najvećih makedonskih stranaka koje se nikako ne uspijevaju dogovoriti o provedbi pržinskog dogovora. Dok se politički analitičari nadaju kako još jedna diplomatska posjeta znači zaokret politike međunarodne zajednice prema vladajućoj stranci VMRO-DPMNE i postavljanje strožih uvjeta, rijetki analitičniji i kritičniji mediji postavljaju pitanje zašto je uopće EU do sad tolerirala sveprisutnu korupciju Nikole Gruevskog koji je praktički “privatizirao” državni aparat za vlastite potrebe. Blagost međunarodne zajednice prema Gruevskom vidi se iz gotovo nepostojećih pritisaka na njega, nenametnutih sankcija, i nesuspendirane financijske pomoći, usprkos u kontinuiranim prosvjedima jasno izraženom stavu šire makedonske javnosti kako VMRO-DPMNE mora trajno otići s vlasti.

Tek proteklog vikenda EU je najavila rezanje 27 milijuna eura sredstava namijenjene Makedoniji putem pretpristupnog IPA fonda, pri čemu je kao razlog navedeno “odugovlačenje s reformama i trenutna politička slika zemlje”.

Podsjetimo još jednom, kako bi se VMRO-DPMNE potpuno uklonio s vlasti nužno je osigurati neometan rad posebnog ureda tužitelja osnovanog s ciljem procesuiranja korupcije u zemlji, zatim pročistiti glasačke popise na kojima je, pretpostavlja se, oko 5 posto nepostojećih glasača, te provesti reformu financiranja medija, trenutno financiranih putem opširnog državnog ulaganja u oglašavanje, ali samo medijima nekritičnima prema Gruevskom. Rješavanjem kriterija financiranja medija, omogućilo bi se uravnoteženije izvještavanje i kritičnost spram vladajućih stranka, neovisno o kojem se mandataru radilo.

U međuvremenu, dok se analitičari nadaju konkretnom ultimatumu i pritisku međunarodne zajednice, javnost ustraje i za danas priprema još jedan prosvjed.