politika
Makedonija
vijest

Horizont datuma makedonskih izbora

Foto: AFP / Robert Atanasovski

“Svjesni smo da dogovorene promjene nisu najbolje rješenje, no radi se o privremenim promjenama …. Suočeni smo s izborom: ili ćemo sklopiti ovakve dogovore ili nećemo postići nikakve…” kazao je anonimni izvor iz SDSM-a za BIRN  na temu medijske reforme, plastično saževši makedonsku političku krizu. SDSM računa na svoju pobjedu na izborima, pa u ovoj fazi pristaje na kompromise kozmetičke naravi, nastojeći time privesti kraju makedonsku političku krizu. Tamošnji političari potrošili su ljeto pokušavajući postići bilo kakve dogovore.

Danas, posljednjeg dana augusta, sastaju se čelnici četiriju najvećih makedonskih stranaka, VMRO-DPMNE, SDSM, DUI i DPA, po treći put, s ciljem određivanja datuma novih izbora. Kriteriji za održavanje izbora dogovoreni prije više od godinu dana Sporazumom iz Pržina, a podrazumijevaju procesuiranje korupcije i kriminala putem ureda specijalne tužiteljice, pročišćavanje popisa glasača i medijsku reformu. Na sva tri polja radilo se tijekom ljeta te je specijalna tužiteljica, osim korupcije ministara počela češljati i njihove uloge u izbornim prevarama, no na red je napokon došao i projekt Skopje 2014.

Pročišćeni su i popisi birača. Od procijenjenih 100.000 ljudi, odnosno gotovo 5 posto biračkog tijela, spornih imena na kraju je bilo oko 40.000, od čega se nešto manje od 9.000 ponovno upisalo na glasačke popise, dok je ostalih 31.000, odnosno otprilike 2 posto, proglašeno nepostojećima. Promjene su nastale i u sastavu tehničke vlade u koju bi, 100 dana prije izbora, trebali ući i SDSM-ovi ministri, ukoliko ova stranka prihvati odrađene promjene kao uvjete dovoljne za određivanje datuma izbora.

Kozmetičke promjene

Promjene u medijima sastoje se od osnivanja privremenog peteročlanog medijskog odbora koji bi neovisno nadgledao izvještavanje medija u izbornoj kampanji (Privremeni odbor za promatranje medijskog izvještavanja), pri čemu bi svaka od najvećih stranka trebala imati jednog člana, a uz to bi mjesto ravnatelja Makedonske radiotelevizije, 100 dana prije izbora, pripalo opozicijskom SDSM-u. Zasad su imenovana 4 člana, dva glasa gravitiraju SDSM-u, a 2 su za VMRO-DPMNE. Oko petog člana se dakako, slažu afere. Predloženi posljednji član Daut Dauti, iz redova albanske zajednice, jučer je povukao svoju kandidaturu, nakon što su se protiv njega pobunili neki novinari objasnivši njegovu negativnu ulogu u špijuniranju državnih agencija nad novinarima. Njegova zamjena trebao bi biti Sefer Tahiri kojem se protive konzervativci jer bi njegovim imenovanjem SDSM imao prevlast u ovom Odboru.

No, ovome se protivi i udruženje novinara Makedonije (ZNM) čiji je predsjednik Naser Selmani kritizirao ideju Privremenog odbora kazavši kako je besmisleno stvarati privremeno tijelo za monitoring medija unutar nacionalne Agencije za medije čiji je osnovni posao monitoring medija, no čak i kad bi imalo ima smisla, ono dolazi prekasno. Ovime se stvara novi razdor u institucijama koje bi trebale biti nezavisne, smatraju u ZNM-u na način da ih se otvara izravnom stranačkom pritisku. “ZNM ne pristaje na takvo tijelo, podređeno stranačkim konzultacijama jer ne želimo legitimirati nestabilna politička rješenja koja nisu u interesu novinara. Jedino logično rješenje je izbor potpuno novog Vijeća Agencije za medije sastavljeno od profesionalaca koji ne pripadaju političkim strankama”, kazao je Selmani BIRN-u. Ne treba zaboraviti da je najveći problem makedonskih medija njihova financijska zavisnost o vladajućoj VMRO-DPMNE, a rješenja koja su trenutno na stolu ne nude nikakav model medijske financijske emancipacije.