politika
Makedonija
vijest

Zaustavljeni izbori u Makedoniji, ponovno sazvan parlament

Foto: AFP / Robert Atanasovski / Nikola Gruevski, Johannes Hahn, Zoran Zaev

Predsjednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanoski sazvao je za srijedu 18. maja u 16 sati 101. sjednicu nedavno raspuštenog makedonskog parlamenta (Sobranja): “kao predsjednik parlamenta, uzevši u obzir Odluku Ustavnog suda od 18. maja 2016. godine, obavještavam javnost da će se 101. sjednica Sobranja održati po predviđenom planu rada. Također želim izraziti svoje duboko uvjerenje da se budući razvoj demokratskog procesa ove zemlje najbolje može odvijati kroz parlamentarni rad zbog čega ću pokušati utjecati na sve zastupnike, neovisno o tome kojoj stranci pripadaju, da aktivno sudjeluju u radu parlamenta“. Usprkos formulaciji, ovaj poziv ne treba tumačiti kao vjeru u parlamentarnu demokraciju već upravo suprotno, nužnost upućivanja poziva parlamentarnim zastupnicima rezultat je bojkotiranja parlamenta predstavnika opozicije, što je indikator nepovjerenja u suštinu demokratskog procesa koji bi načelno trebao biti okrunjen parlamentarnim radom izabranih predstavnika.

Odluka Ustavnog suda o kojoj u svojoj izjavi govori Veljanoski također je donesena danas, a tiče se pitanja legalnosti izbora pripremanih za 5. juna. Svih devet sudaca Ustavnog suda složilo se da je razrješenje parlamenta bilo neustavan čin, što znači da se pripreme za izbore moraju zaustaviti. Prije iznošenja odluke, predsjednica suda Elena Goševa kazala je kako će sud napraviti presedan i prihvatiti inicijativu DUI-ja, stranke albanske etničke manjine inače u koaliciji sa VMRO-DPMNE, a koja od početka posljednjeg vala prosvjeda (senzacionalistički i apolitično nazvanog “šarolikom revolucijom”) sve češće propušta dati potporu tehničkom premijeru Nikoli Gruevskom za nastavak oktroiranja svoje vlade. Odluka Ustavnog suda ima privremeni karakter, a puno rješenje bit će doneseno sljedeći tjedan.

Makedonija se nalazi pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, primarno Europske unije predvođene Njemačkom i Sjedinjenim Američkim Državama čiji diplomatski predstavnici redom danas stižu u Makedoniju. Oni smatraju kako se izbori na kojima sudjeluje samo jedna od parlamentarnih stranaka i to vladajuća ne mogu smatrati legitimnima, a uz to od makedonskog predsjednika zahtijevaju povlačenje odluke o pomilovanju 56 političara. Za očekivati je da će diplomati imati buran dan ispunjen sastancima zatvorenima za javnost, dok se o sadržaju međunarodnih pritisaka na makedonske političare može se samo spekulirati, no za pretpostaviti je da materijala za vršenje pritiska na VMRO-DPMNE ne nedostaje.

Podsjetimo, najvažnije makedonske stranke, poput socijal-demokratskog SDSM-a, DUI, Demokratska stranka Albanaca i DPA odlučile su bojkotirati izvanredne izbore uz objašnjenje da nisu ispunjeni preduvjeti iz dogovora iz Pržina za slobodne i poštene izbore. Pod tim se uvjetima misli na oslobađanje medija od prevelikog utjecaja Gruevskog i na nepročišćene popise birača unutar kojih se prema procjenama nalazi 100.000 preminulih ili nepostojećih glasača.