rad
vijest

Korak prema regulaciji platformskog rada

Foto: Pixabay (ilustracija)

Otkako je najavljeno donošenje direktive koja će napokon regulirati platformski rad u Europskoj uniji, o tome smo prenosili niz vijesti koje je teško opisati kao uzbudljive. Čitav višegodišnji proces donošenja direktive je spor i pun malih pomaka unaprijed i unazad po terenu koji je dobro poznat. Na jednom kraju tog terena je ideja da se bi se svi platformski radnici automatski trebali klasificirati kao radnici kompanija za koje rade, u sredini su razne među-varijante koje bi dopustile da samo neki radnici steknu status zaposlenosti ukoliko ispune određene uvjete, a na drugom kraju je ideja da bi svi radnici trebali ostati u statusu samozaposlenosti kako bi se očuvalo “pravo na fleksibilnost”. Dok se za ukidanje lažnog samozapošljavanja bore sindikati i stranke s lijevog spektra poput Progresivnog saveza socijalista i demokrata, bitku za fleksibilnost, osim samih kompanija-platformi, vode konzervativne stranke, poput Europske pučke stranke i Renew Europe, koji su na brojne dosadašnje prijedloge direktive uložili amandmane kako bi spriječili “smrt gig ekonomije”. S obzirom na omjer snaga velikih kompanija i onih koji im se protive, mnogi su skloni na vijesti o pokušaju regulacije platformskog rada odmahnuti rukom uvjereni da je borba unaprijed izgubljena, čemu u prilog idu vijesti o lobiranju poslodavaca i o pritisku koji platformske kompanije vrše na neodlučne zastupnike Europskog parlamenta. Situacija ipak nije tako crno-bijela, dijelom zbog toga što platformski rad zapravo iskorištava rupe u zakonu, što su prepoznali razni europski i američki sudovi donošenjem presuda u korist radnika, a dijelom i zato što se modelu platformskog rada ne protive samo zagovornici radničkih interesa, nego i oni poslodavci kojima platforme predstavljaju nepravednu konkurenciju.

Prošli tjedan stigla je još jedna pozitivna vijest iz Europskog parlamenta – iako se nedavno činilo da su stvari neočekivano krenule u drugom smjeru, zastupnici su se ipak uspjeli usuglasiti i izvješće Odbora za zapošljavanje je prošlo plenarno glasanje 2. veljače sa 376 glasova za i 212 protiv. Zastupnici Europskog parlamenta ipak su napokon glasali za ukidanje sustava lažnog samozapošljavanja koji platformske tvrtke koriste kako bi smanjile svoje troškove na štetu plaća i radnih uvjeta radnika, kako to sažima ETUC.

Radnici koji bi imali koristi od nove regulative platformskog rada nisu samo dostavljači i taksisti, već i oni u nizu drugih zanimanja, kao što su programeri, čistači, inženjeri i njegovatelji, jer se sve više poslova počinje nuditi u platformskom formatu. Procjenjuje se (prema podacima Europske sindikalne konfederacije ETUC) da takvih radnika u Europi ima oko 28 milijuna.

Mjere u izglasanom izvješću omogućile bi:

– Pravo radnika na odgovarajući ugovor o radu, koji bi osigurao da konačno dobiju prava kao što su plaćeno bolovanje, plaćeni godišnji odmor i stope plaća u skladu s nacionalnim zakonodavstvom ili kolektivnim ugovorima.

– Zaštitu slobode istinski samozaposlenih radnika.

– Poštenu konkurenciju među tvrtkama, osiguravajući da one koje poštuju zakon nisu u nepovoljnom položaju.

Tim bi se mjerama spriječilo da europski socijalni model nagrize spirala silaznog natjecanja temeljena na izbjegavanju radnih, poreznih i socijalnih obveza, navodi ETUC. Međutim, priča tu ne završava jer napredak sada ovisi o Europskom vijeću. Tijekom češkog predsjedanja, Vijeće je odbilo prijedlog na koji su snažno utjecali lobisti platformskih kompanija, i ostalo je podijeljeno po pitanju regulacije. A čak 212 glasova protiv u Parlamentu također treba uzeti u obzir jer predviđen je i trijalog između Parlamenta, Vijeća i Komisije kako bi se postigao dogovor oko direktive.

Tajnik Europske sindikalne konfederacije Ludovic Voet dobre je vijesti popratio komentarom: “Predugo su platformske tvrtke koje vode multimilijunaši koristile rupe u zakonu kako bi izbjegle svoje najosnovnije obveze prema svojoj radnoj snazi i društvu. Eksplozija lažnog samozapošljavanja ostavila je milijune ljudi da rade više za manje, dovela u nepovoljan položaj većinu poduzeća koja se pridržavaju pravila i osiromašila naše javne usluge neplaćenim porezima. Današnje glasovanje važan je korak prema vraćanju sigurnosti na poslu, osiguravanju pravednosti u gospodarstvu i zaštiti europskog socijalnog modela.”