rad
vijest

Još jedna presuda protiv Ubera

Foto: Lluis Gene / AFP (prosvjed vozača Ubera u Barceloni)

Europski sindikati po treći put ove godine dobili su veći sudski spor protiv Ubera, koji je optužen da iskorištava svoje radnike vodeći ih kao samozaposlene. Sud u Amsterdamu presudio je da pravni odnos između Ubera i vozača koji su putem Federacije nizozemskih sindikata (FNV) podigli tužbu ima sva obilježja ugovora o radu. Ova presuda nadovezuje se na pobjede sindikata protiv Ubera u Belgiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i protiv Deliverooa i Glova u Španjolskoj i Italiji. Svi ti sudski sporovi vodili su se oko istog pitanja – Uberovog angažiranja vozača kao samozaposlenih osoba, odnosno bez obaveza koje bi prema njima imao da ih zaposli putem ugovora o radu.

“Zahvaljujući ovoj sudskoj presudi, vozači Ubera sada se automatski zapošljavaju u Uberu”, rekla je Zakaria Boufangacha, zamjenica predsjednika FNV -a. “Kao rezultat, dobit će više plaće i veća prava u slučaju otkaza ili bolesti.” Suci su također naredili Uberu da plati kaznu od 50.000 eura zbog neispunjavanja uvjeta ugovora o radu za taksiste. Međutim, iz Ubera su izjavili da će se žaliti na odluku suda i da “ne planiraju zapošljavati vozače u Nizozemskoj“. Maurits Schönfeld, generalni direktor Ubera za sjevernu Europu, pozvao se na famoznu želju nekih drugih vozača da ostanu nesputani ugovorom o radu: “Razočarani smo ovom odlukom jer znamo da ogromna većina vozača želi ostati neovisna. Vozači se ne žele odreći slobode izbora hoće li, kada i gdje raditi.”

Pritisnut nezadovoljstvom i sudskim tužbama diljem Europe, SAD-a i Kande, Uber nudi rješenje u vidu stvaranja posebnog statusa koji bi bio nešto između statusa zaposlenika i samozaposlene osobe, slično kategoriji radnika koja se razlikuje od kategorije zaposlenika (worker vs. employee) u britanskom zakonu o radu. Uvođenje tog statusa zahtijevalo bi izmjene nacionalnih zakona o radu u svim državama u kojima Uber posluje. Uber je u veljači pozvao EU da prepozna vrijednost takvog “trećeg puta“, a koristeći se tradicionalnim argumentom o “stvaranju radnih mjesta“, ignorirajući pitanje kvalitete tih radnih mjesta i način na koji su ona stvorena, direktor Ubera Dara Khosrowshahi izjavio je: “Vjerujemo da je moguć novi pristup – pristup u kojem zaštita i pogodnosti za radnike ne dolaze po cijenu fleksibilnosti i stvaranja novih radnih mjesta“.

Prema Europskoj konfederaciji sindikata, ovaj niz presuda u korist vozača ukazuje na potrebu za hitnom regulacijom načina zapošljavanja vozača od strane platformskih kompanija poput Ubera. Presuda je donesena jučer, 13. rujna, samo dva dana prije roka za drugu fazu konzultacija Europske komisije o poboljšanju radnih uvjeta radnika platformskih kompanija. Europska konfederacija sindikata ETUC zahtijeva donošenje direktive koja će, među ostalim, zabraniti stvaranje treće kategorije radnika za koju lobiraju Uber i druge kompanije. Tajnik ETUC Ludovic Voet izjavio je: “Ne može biti jasnije da sada trebamo akciju na razini cijele EU kako bi stali na kraj skandalu lažnog samozapošljavanja u svim državama članicama. Komisija mora odbaciti očajničko lobiranje platformskih kompanija koje pokušavaju spasiti propali poslovni model, i osigurati da svi radnici dobiju pravo na pravednu plaću i uvjete rada.“