rad
vijest

Borbe za definiciju radnika

Foto: Frederick FLORIN / AFP (Europski parlament)

Kada smo krajem prošle godine prenijeli vijest o donošenju europske Direktive o platformskom radu, u naslovu teksta “Platformski radnici na zelenoj grani?“ s razlogom je stajao upitnik. Bilo je očekivano da će regulacija tog područja, koje se trenutno oslanja na dobrim dijelom lažno samozapošljavanje radnika, naići na otpor onih kojima to ne ide u korist: poslodavaca (koji tvrde da to nisu) i naklonjenih im političara. Kritike Direktive s konzervativnih pozicija stižu otkako se ona pojavila, no sada su krenuli u ofenzivu. Konzervativni zastupnici u Europskom parlamentu podnijeli su niz raznolikih amandmana na nacrt Direktive kojima nastoje “očuvati fleksibilnost“ i spasiti poslodavce od izdataka koje bi morali plaćati kad bi njihovi radnici bili prepoznati kao zaposlenici i dobili sva pripadajuća prava. Socijaldemokratska zastupnica i izvjestiteljica Europskog parlamenta Elisabetta Gualmini početkom svibnja podnijela je izvješće o nacrtu Direktive u kojem se predlaže da praktički svi platformski radnici budu tretirani kao zaposlenici kompanija za koje rade, a da se teret dokazivanja suprotnog prebaci na poslodavce. Time je Gualmini otišla korak dalje u zaštiti radnika, s obzirom na to da je prethodni nacrt (iz prosinca 2021.) predlagao da se zaposlenicima smatra samo one radnike koji ispunjavaju određeni set uvjeta. Takav pristup nije dobro sjeo konzervativnim zastupnicima koji se boje da bi uvođenje takve Direktive automatski reklasificiralo milijune radnika, čak i one istinski samozaposlene.

Zastupnici Europske pučke stranke i Renew Europe uložili su brojne amandmane kako bi spriječili donošenje takve Direktive, za koju tvrde da bi značila “smrt gig ekonomije”. Zastupnica europske pučke stranke u europarlamentu Miriam Lexmann za Euractiv je sažela poziciju konzervativaca: “Moramo sačuvati fleksibilnost jer je to nešto što radnici ne žele izgubiti“. Najviše prijepora stvara tzv. pretpostavka zaposlenosti koja bi na platforme stavila teret dokazivanja da pojedini radnik nije zaposlenik kompanije, umjesto da radnici moraju sudskim putem dokazivati da su zaposlenici kompanije za koju rade, kao što je trenutno slučaj i čemu svjedoče brojne dobivene tužbe.

Konzervativci predlažu da se uvjeti za dobivanje statusa zaposlenika zaoštre, a najradikalniji prijedlog izbacila je skupina zastupnika Europske pučke stranke koju koordinira Lexmann. Oni predlažu uvođenje pravilnika kao “vrste samoregulacije usmjerene na poboljšanje radnih uvjeta istinski samozaposlenih osoba koje obavljaju platformski rad, uključujući i njihovu socijalnu zaštitu”. Taj neobavezujući pristup zamišljen je kao način da se potakne platforme da same poboljšaju radne uvjete “istinski samozaposlenih“. Iako su prijedlozi konzervativnih zastupnika raznoliki, zajednički cilj im je smanjiti utjecaj buduće Direktive na regulaciju platformskog rada. Također, zastupnik Dennis Radtke podnio je i amandman koji bi štitio platforme od ustupanja svojih podataka i algoritama koje se predlaže u nacrtu Direktive sa ciljem zaštite radnika, jer bi to, smatra on, naštetilo korisnicima.

Savez između Europske pučke stranke i stranke Renew mogao bi pronaći saveznike i među Europskim konzervativcima i reformistima (ECR). Njihova zastupnica u Europskom parlamentu Margarita de la Pisa Carrión izjavila je da “uvijek treba poštivati ​​slobodan izbor osobe koja obavlja platformski rad da bude samozaposlena u dogovoru s platformom”. Njezin je prijedlog da se između svih radnika i kompanija podrazumijeva odnos samozaposlenosti, osim ukoliko radnik ispunjava većinu kriterija za uspostavljanje radnog odnosa. Ukratko, konzervativna pozicija naoko zagovara prava onog dijela radnika koji žele ostati fleksibilni, čime izvrću cijelu poantu Direktive, a i ignoriraju zahtjeve samih radnika, kao što pokazuje pismo koje su prošli tjedan samozaposleni platformski radnici uputili francuskom ministru rada. U tom pismu radnici i sindikati inzistiraju na tome na Direktiva uvede pretpostavku zaposlenosti za sve radnike jer bi vezanje statusa zaposlenosti uz bilo koji set kriterija platformama otvorio mogućnost da sklapaju ugovore i uvjete na način da izbjegnu te kriterije na papiru i namjerno ograniče slobodu stvarno samozaposlenih radnika. Ukratko, radnici i sindikati ističu da su platforme dosadašnjim načinom poslovanja pokazale da itekako znaju iskoristiti rupe u zakonu, dok se platforme i konzervativne stranke bore za očuvanje tog načina poslovanja maskiranog u brigu za “fleksibilnost radnika”. Uloženi amandmani bit će raspravljeni u srpnju ili rujnu.