politika
vijest

Poljska prepoznaje istospolne brakove sklopljene u inozemstvu

Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP

Iako Poljska posljednjih godina uvodi sve nazadnije politike prema LGBTQ+ osobama te je među šest članica EU u kojima se istospolni parovi ne smiju ni vjenčati ni registrirati civilno/životno partnerstvo, poljski Vrhovni sud prošlog tjedna donio je presudu kojom se priznaju istospolni brakovi sklopljeni u inozemstvu. Članak 18. poljskog ustava sadržava famoznu definiciju braka kao zajednice muškarca i žene, kao i ustavi Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Latvije, Litve i Slovačke (od članica EU). Međutim, sud je presudio da taj članak ne može biti prepreka upisivanju stranog vjenčanog lista ako je u domaćem [pravnom] poretku ustanova braka definirana kao zajednica osoba istog spola. Konkretno, u članku 18. stoji da su “brak kao zajednica muškarca i žene, obitelj, majčinstvo i roditeljstvo pod zaštitom i brigom Republike Poljske“. Protivnici istospolnih brakova u Poljskoj dugo su tvrdili da ustav time zabranjuje istospolne brakove, no sada se pokazalo da to nije tako, već da taj članak samo znači da su hetero brakovi pod zaštitom i brigom države, a ne i da su drugi oblici zajednica zabranjeni.

Slučaj su pokrenuli Jakub Kwieciński i Dawid Mycek, poljski gej par koji se pet godina bori za prepoznavanje braka koji su sklopili u Portugalu. Iako je presuda važna, u konkretnom slučaju žalba Kwiecińskog i Myceka nije prihvaćena. Par je na društvenim mrežama napisao da presuda “ruši mit koji desnica ponavlja godinama. Ako ikada čujete kako (ministar pravosuđa) Ziobro ili (ministar obrazovanja) Czarnek govore da naš ustav zabranjuje istopsolne brakove, znajte da lažu. Od danas to imamo na papiru.”

Ova presuda predstavlja iznimku u kontekstu negativnog odnosa poljske vlade prema LGBTQ+ osobama posljednjih godina. Prema posljednjoj Rainbow Map Ranking ljestvici koju radi organizacija ILGA-Europe, Poljska država EU u kojoj je najgore biti LGBTQ+ osoba. Do toga je dovela aktualna vlada koja širi homofobne stavove i politike, poput “Zakona o LGBTQ+ propagandi” donesenog 2019. sa ciljem “protivljenja pokušajima uvođenja LGBT ideologije u lokalne zajednice i promicanju ove ideologije u javnom životu“. Donošenjem te mjere također je izraženo protivljenje “LGBT ideologiji“ koja je u “proturječju s kulturnom baštinom i stoljetnom kršćanskom tradicijom ne samo… regije, već također Poljske i Europe.” Također su proglašene tzv. “LGBT-free zone” u raznim gradovima, što je poništeno tek intervencijom EU, tj. pod prijetnjom ukidanja sredstava iz EU fondova. U rujnu je uhićena tinejdžerka koja je u gradu Toruńu na pločnik ispred crkve kredom napisala “Pustite LGBT ljude na miru“, čime je reagirala na homofobno okupljanje na kojem su sudionici povezivali gej osobe s pedofilijom.  

Unatoč homofobnoj agendi koju širi vladajuća stranka PiS (Pravo i pravda), LGBT zajednica posljednjih godina postala je vidljivija i glasnija kroz razne vrste aktivizma i sve veći broj parada jednakosti diljem Poljske, uključujući i u manjim gradovima, kojima zahtijeva veća prava. Novija istraživanja pokazuju da većina stanovnika/ica Poljske podržava istospolne brakove i/ili životno partnerstvo, dok samo trećina (33%) smatra da trenutni zakon – koji ne nudi nikakav oblik priznanja zajednica LGBTQ+ osoba – ne treba mijenjati.