politika
vijest

Mreža za povratak “prirodnog poretka” u Europi

Foto: AFP / Alberto Pizzoli (prosvjed protiv prava na pobačaj u Rimu, 21. svibnja 2022.)

Mreža ekstremno desnih organizacija koje rade na ukidanju prava na abortus i prava LGBTIQ osoba u Europi dobila je na zamahu nakon vijesti da Vrhovni sud SAD-a razmatra poništenje slučaja Roe protiv Wadea iz 1973. koji je legalizirao abortus u Americi. Akteri koji su trenutno aktivni pod imenom Politička mreža vrijednosti (Political Network of Values – PNfV) prvotno su se okupljali pod nazivom “Agenda Europa”, održavajući sastanke jednom godišnje diljem Europe između 2013. i 2018., kada je mreža brojila 300 sudionika, uključujući političare i vatikanske diplomate. Neil Datta, tajnik Europskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, proučavao je mrežu i doznao njihove ciljeve, programe sastanaka i imena sudionika. Cilj mreže bio je “ponovno uspostaviti prirodni poredak”, a strategija kojom su namjeravali to postići uključivala je postepeno ukidanje prava na abortus, prava LGBTIQ osoba i politika protiv nasilja nad ženama te ograničavanje pristupa sredstvima kontracepcije.

Među organizatorima sastanaka mreže bili su Terrence McKeegan, bivši pravni savjetnik vatikanske misije u UN-u i Gudrun Kugler, katolička teologinja, zastupnica u austrijskom parlamentu i glasnogovornica za ljudska prava Austrijske narodne stranke. U izvještaju Evropskog parlamentarnog foruma iz 2018. godine navodi se da je grupa blisko povezana s bogatim konzervativnim donatorima, među kojima je i meksički milijarder Patrick Slim Domit, a kao jedan od organizatora međunarodnih projekata mreže navodi se Aleksej Komov, blizak Ruskoj pravoslavnoj crkvi i desničarskom oligarhu Konstantinu Malofejevu.

PnfV je prošlog tjedna organizirala četvrti transatlantski summit u Budimpešti, a među govornicima bila je Gudrun Kugler, kao i drugi bivši članovi Agende Europe. Mreža pokušava kopirati nedavne uspjehe aktivista protiv prava na pobačaj iz SAD-a koji su uspjeli postepeno instalirati istomišljenike na visoke funkcije u pravosuđu i politici. Datta je izjavio da je ta strategija i dovela do razmatranja poništenja slučaja Roe protiv Wadea, koje je članovima PnFV dalo primjer i vjetar u leđa.

Vjeruje se da mreža stoji iza brojnih nazadnih politika u Europi, uključujući gotovo potpunu zabranu abortusa u Poljskoj, kao i organiziranje referenduma o zabrani istospolnih brakova u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Sloveniji. Neil Datta navodi i primjere ukidanja prava LGBTIQ osoba i nastojanja da se ograniči i zabrani abortus u Mađarskoj i Italiji. Iako je abortus u Italiji legalan od 1978., on se u posljednje vrijeme nalazi pod stalnim napadima ultrakonzervativnih skupina i ekstremno desnih lokalnih vlada. Vjeruje se da je mreža u Italiji dobila uporište 2019. kada je u Veroni održan Svjetski kongres obitelji, globalne koalicije koju podržava američka kršćanska desnica. Na tom događaju među govornicima su bili Matteo Salvini, vođa desničarske Lige, i Giorgia Meloni, liderka neofašističke stranke Braća Italije. Od tada, u mnogim regijama na čijem čelu su te stranke uvedene su mjere za ograničavanje abortusa. “Znamo da je šira strategija mreže glede abortusa prvo spriječiti, zatim ograničiti pa zabraniti. Ono što sada vidimo u Mađarskoj i državama poput Italije su pokušaji da se spriječi samo izvođenje abortusa, kroz priziv savjesti i odgovaranje žena od abortusa”, izjavio je Neil Datta u komentaru za Guardian.

Summit održan u Budimpešti prošlog tjedna pokazao je koliko je PNfV utjecajna: među govornicima nalazili su se i političari iz Španjolske, Slovačke i Mađarske (Balazs Hidveghi i Enikő Győri iz vladajuće stranke Fidesz, direktor centra za temeljna prava Miklos Szánthó, kao i Zoltan Balogh, Orbanov povjerenik. Nova mađarska predsjednica i bivša ministrica obitelji Katalin Novak sjedila je u upravi mreže PNfV od 2015., postala čelnica uprave 2019., ali u ožujku ove godine je odstupila nakon što je izabrana na predsjednicu.