politika
vijest

Istospolni brakovi legalni u Češkoj?

Foto: AFP / Michal Cizek (Pride u Pragu 2019.)

Četiri stranke češkog Zastupničkog doma 7. lipnja uputile su međustranački prijedlog zakonske izmjene koja bi istospolnim parovima omogućila sklapanje braka i osigurala im ista zakonska prava kao i heteroseksualnim parovima. Istospolni parovi u Češkoj od 2006. mogu stupiti u civilno partnerstvo, ali mnoga prava koja imaju vjenčani parovi im i dalje nisu dostupna – na primjer, istospolni parovi nemaju pravo na stvaranje zajedničkog vlasništva, nasljeđivanje mirovine partnera niti imaju pristup zamjenskoj skrbi o djeci. Ukoliko zakon bude izglasan u parlamentu, Češka će postati prvom državom bivšeg Istočnog bloka koja je legalizirala istospolne brakove. Prijedlog zakona podržava većina stanovnika/ica: prema istraživanju provedenom početkom 2020., 67% stanovnika smatra da bi istospolni parovi trebali imati pravo na sklapanje braka, a oko 62% ih smatra da bi trebali imati i pravo na usvajanje djece.

Olga Richterová, zamjenica predsjednika Zastupničkog doma, izjavila je za lokalne medije da pandemija i trenutna kriza ukazuju na probleme s kojima se susreću istospolni parovi, poput situacije u kojoj drugi registrirani partner nema pravo otići u bolnicu u slučaju bolesti djeteta i zatražiti informacije o njegovom zdravlju. Prijedlog zakona ima snažnu podršku vodećih političara, među kojima su Martin Baxa, ministar kulture i Markéta Pekarová Adamová, predsjednica Zastupničkog doma i čelnica stranke TOP 09 koja je partner u vladajućoj koaliciji.

Kad je sličan prijedlog upućen u parlament prošle godine, neki zastupnici su predložili ustavni amandman kojim bi se brak definirao kao zajednica muškarca i žene – što je jedna od prepoznatljivih taktika mreže ekstremne desnice o kojoj smo nedavno pisali, a koja je zasad imala više uspjeha u Poljskoj, Hrvatskoj i Rumunjskoj. Međutim, za ustavni amandman u Češkoj je potrebna većina od tri petine u Zastupničkom domu, što većina komentatora smatra malo vjerojatnim. Prijedlog zakona o bračnoj jednakosti upućen je u češki parlament još 2018., nakon čega je čekao gotovo tri godine prije nego je izglasan na prvom čitanju u svibnju prošle godine. Procedura je zatim ponovno zapela i na kraju je prijedlog otpao prilikom raspuštanja parlamenta prije izbora krajem 2021. Točan datum rasprave u Zastupničkom domu još nije poznat, a politički komentatori smatraju da ovaj put prijedlog zakona ima bolje šanse da prođe.

Očekivano, prijedlog nisu podržale ekstremno desna stranka SPD (Sloboda i direktna demokracija) u opoziciji, ali i neke stranke iz vladajuće koalicije poput KDU-ČSL (Kršćanska i demokratska unija – Čehoslovačka narodna stranka). Glasnogovornik KDU-ČSL-a je dao izjavu u kojoj zagovara “jednaka prava za sve, bez obzira koga vole“, ali i brani brak kao “jedinstvenu vezu muškarca i žene“ zbog mogućnosti razmnožavanja. Većina ostalih stranaka, uključujući ODS i oporbenu stranku ANO, nije usuglašena po pitanju bračne jednakosti, pa će omogućiti svojim zastupnicima slobodno glasanje. Predsjednik Milos Zeman nema dvojbi: izjavio je da će staviti veto na zakon ukoliko prođe u parlamentu. Zeman se posljednjih godina proslavio izjavama o LGBTIQ osobama poput one da razumije homoseksualce, ali da su transrodne osobe odvratne. Kako vidimo, njegovo razumijevanje homoseksualaca toliko je dubinsko da prijeti ulaganjem veta na eventualnu odluku parlamenta o legalizaciji istospolnih brakova. Srećom, kako piše Euronews, prijetnja vetom je prazna jer čak i da predsjednik uloži veto, mala je vjerojatnost da će to zaustaviti usvajanje zakona ako on dobije snažnu parlamentarnu podršku.