društvo
vijest

Poljska povlači “LGBT-free zone” pod pritiskom EU

Foto: AFP / Wojtek Radwanski

Poljska regija Swietokrzyskie jučer, 22. rujna povukla je anti-LGBT rezoluciju pod prijetnjom Europske unije – konkretno, pod prijetnjom ukidanja financijskih sredstava iz EU fondova. Sporna rezolucija donesena je 2019. u mnogim poljskim lokalnim i regionalnim jedinicama, sa ciljem “protivljenja pokušajima uvođenja LGBT ideologije u lokalne zajednice i promicanju ove ideologije u javnom životu“. Donošenjem te mjere također je izraženo protivljenje “LGBT ideologiji“ koja je u “proturječju s kulturnom baštinom i stoljetnom kršćanskom tradicijom ne samo… regije, već također Poljske i Europe.” Prema tim rezolucijama, lokalne vlasti trebale bi se suzdržati od poticanja tolerancije prema LGBTIQ osobama i povući financijsku pomoć organizacijama koje promiču jednakost.

Brojne poljske regije, županije i općine koje su donijele ovu mjeru kolokvijalno se nazivaju “LGBT-free zonama“, a rezolucije su bile reakcija konzervativnih političara na rastući pokret za LGBTIQ prava u Poljskoj. Iako su se rezolucije donosile na lokalnoj i regionalnoj razini, članovi vladajuće stranke Pravo i pravda također su izrazili podršku tim mjerama. Više od 100 regija, županija i općina koje su donijele spornu rezoluciju to su uokvirile konzervativnim lajtmotivom o zaštiti “obitelji” definirane kao zajednice muškarca i žene. Te lokalne i regionalne jedinice zauzimaju oko trećine poljskog teritorija i nalaze se uglavnom na jugoistoku i istoku zemlje.

Aktivisti za LGBT prava okrenuli su se Europskoj uniji u potrazi za zaštitom od diskriminacije, a u ožujku ove godine Europski parlament donio je rezoluciju kojom je cijela Europska unija proglašena “zonom slobode“ za LGBTIQ osobe. Također, Komisija je poljskim gradovima koji su usvojili takve rezolucije uskratila mogućnost prijave na financiranje u sklopu programa bratimljenja EU gradova. Sredinom srpnja Europska komisija je pokrenula proces protiv Poljske zbog “LGBT-free zona”, a europska izvršna vlast poslala je Poljskoj službenu opomenu. Bruxelles je prekinuo pregovore o isplati sredstava iz programa REACT-EU s regijama koje su donijele anti-LGBT rezolucije. Suočena s mogućnošću ukidanja sredstava iz EU fondova, poljska državna vlast pozvala je lokalne i regionalne jedinice da povuku anti-LGBT rezolucije, a Swietokrzyskie je prva regija koje se odazvala na apel vlade i ukinula spornu rezoluciju. Na jučerašnjem izvanrednom zasjedanju regionalne skupštine 25 vijećnika glasalo je za odluku o povlačenju sporne deklaracije, nitko nije bio protiv, a tri vijećnika su bila suzdržana.

Poljski aktivist Bart Staszewski komentirao je povlačenje rezolucije u prvoj poljskoj regiji: “Ovo je veliki dan za Poljsku i ogroman uspjeh aktivista i civilnog društva.“ Prema izvještajima poljskih medija, skupština regije Swietokrzyskie staru rezoluciju zamijenila je novom u kojoj se navodi da poljski Ustav jamči roditeljima pravo na odgoj djece u skladu s njihovim uvjerenjima i stavovima, ali i “jamstvo jednakosti i pravičnog postupanja za sve.” Sljedeća regija koja će odlučivati o povlačenju anti-LGBT rezolucije je Krakov, koji će održati skupštinu u ponedjeljak.