društvo
vijest

Švicarska za istospolne brakove

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

Švicarska je nakon referenduma održanog u nedjelju, 26. rujna postala trideseta država na svijetu u kojoj su istospolni brakovi legalni. Nizozemska je legalizirala istospolne brakove još 2001. godine, Francuska 2013., a Njemačka 2017. godine. Osim u te tri države, trenutno su istospolni brakovi dozvoljeni u još 12 članica EU – u Austriji, Belgiji, Danskoj, Finskoj, Islandu, Irskoj, Luksemburgu, Malti, Norveškoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj – i Ujedinjenom Kraljevstvu. Nakon što novi švicarski zakon stupi na snagu u srpnju 2022., Italija će biti jedina zapadnoeuropska država u kojoj istospolni brakovi nisu legalizirani.

Parlament i sve veće švicarske političke stranke osim desno orijentirane Švicarske narodne partije, poznate i kao Unija demokratskog centra UDC, podržali su legalizaciju istospolnih brakova u prosincu prošle godine, a prva ju je predložila Zeleno-liberalna stranka još 2013. godine. Međutim, crkva i konzervativne političke stranke, uz argument da bi vjenčanja istospolnih parova ugrozila djecu i tradicionalnu obitelj, prikupili su dovoljan broj potpisa za održavanje referenduma i pokrenuli kampanju “NE braku za sve“. Na referendumu je 64,1% građana izrazilo podršku brakovima za sve, a svih 26 švicarskih kantona izjasnilo se za istospolne brakove, uključujući i one najkonzervativnije.

Olga Baranova, voditeljica kampanje za legalizaciju istospolnih brakova, za Euronews izjavila je da je protivnička kampanja bila izrazito agresivna i homofobna. Jedan plakat prikazivao je bebu koja plače uz natpis “Djeca na zahtjev? Ne donaciji sperme i braku za sve“, dok je na drugom plakatu bilo prikazano snuždeno dijete uz natpis “Zašto nemam taticu s kojim bih se mogao igrati? Egoistično homo-posvajanje ispred dobrobiti djece“. Posteri kampanje za legalizaciju istospolnih brakova bili su trgani i spaljivani, izjavila je Baranova, a tijekom kampanje poraslo je i nasilje – žrtve homofobnog nasilja prijavljivale su nasilje telefonskim linijama za pomoć  i po nekoliko puta dnevno, dok te linije u “normalnim“ okolnostima primaju nekoliko poziva tjedno.

Od 2007. istospolni partneri u Švicarskoj imali su mogućnost registriranog životnog partnerstva, ali imali su ograničena prava. Legalizacija istospolnih brakova donijet će mogućnost posvajanja djece, kao i korištenje donirane sperme za lezbijske vjenčane parove. Ministrica pravde Karin Keller-Sutter izjavila je da će se prvi istospolni brakovi moći sklopiti u srpnju iduće godine: “Svi koji se vole i žele se vjenčati to će moći i napraviti, neovisno o tome radi li se o dva muškarca, dvije žene ili ženi i muškarcu.“ Debora Heanni, članica kolektiva Libero koji je vodio osmogodišnju kampanju za legalizaciju brakova, u nedjelju je izjavila da je to dan slavlja i pobjede, dok ga je predstavnica Švicarske narodne partije Monika Rügger prozvala crnim danom za djecu.

Dobre vijesti za LGBTIQ prava dolaze i iz Poljske: nakon regije Swietokrzyskie koja je prva povukla diskriminatornu “anti-LGBT rezoluciju“, o čemu smo pisali prošli tjedan, ovih dana u tome joj se pridružuju i ostale regije – zasad pokrajine Podkarpacie, Lubelskie, Malopolskie.