politika
vijest

Otkaz ravnatelju mađarskog muzeja zbog prikazivanja LGBTQ sadržaja

Foto: GERGELY BESENYEI / AFP

Mađarski nacionalni muzej u Budimpešti nedavno je prikazao godišnju izložbu World Press Photo, pod nazivom “Home for the Golden Gays” filipinske autorice Hannah Reyes Morales. Na fotografijama su stanovnici doma za starije LGBTQ osobe u Manili, od kojih su neki našminkani i u dragu. Nakon pritužbi ekstremno desne oporbene stranke Naša domovina (Mi Hazank), Ministarstvo kulture naložilo je muzeju da provede zakon iz 2021. protiv “promicanja” homoseksualnosti i zabrani ulaz na izložbu osobama mlađima od 18 godina. Muzej je, međutim, dao službenu izjavu da “ne može zakonski provesti” vladinu naredbu o zabrani maloljetnicima da prisustvuju jer ne može tražiti osobne iskaznice. Ubrzo nakon toga, 6. studenog mađarski ministar kulture i inovacija Janos Csak raskinuo je radni odnos s ravnateljem muzeja Laszlom Simonom s trenutačnim učinkom, prenosi EURACTIV. Rečeno je da Simon “nije ispunio zakonske obveze koje su se od njega očekivale”, dodajući da je “sudjelovao u ponašanju koje je onemogućilo nastavak njegova zaposlenja”.

Nakon vladine istrage, muzej je naveo da je na svoju web stranicu stavio poruku u kojoj moli one koji se smatraju premladima da pogledaju izložbu da je preskoče. Također je rečeno da nema pravo od posjetitelja tražiti dokaz o osobnoj iskaznici kako bi utvrdio njihovu dob.Otpušteni ravnatelj muzeja Laszlo Simon istog je dana na Facebooku napisao da “prima na znanje odluku”, ali je “ne može prihvatiti”, navodeći da muzej “nije namjerno prekršio nijedan zakon” pokazujući slike na izložbi. “Čvrsto odbacujem ideju da bi naša djeca trebala biti zaštićena od mene ili od institucije koju vodim”, izjavio je. Simon je također na Facebooku posprdno zahvalio zamjenici predsjednika Naše domovine Dóri Dúró što je pobudila interes za izložbu podnošenjem žalbe zbog izloženih fotografija. Dúró je uzvratila na društvenim mrežama, optuživši Simona da se “ruga vlastitoj vladi, što je neobično, jer Viktor Orbán ne tolerira takve stvari”. Dúró je izjavila je da je bila ogorčena kad je posjetila izložbu i izjavila da “kako živi LGBTQ manjina nije najveći problem na svijetu” i dodala da je ova izložba “očito štetna za maloljetnike, a mislim i za odrasle.”

Joumana El Zein Khoury, izvršna direktorica World Press Photoa, ocijenila je zabrinjavajućim činjenicu da je serija fotografija “koja je tako pozitivna i inkluzivna” bila na meti mađarske vlade. To je prvi put da je jedna izložba u Europi doživjela cenzuru, rekla je Khoury za Associated Press i zaključila da je zapanjujuće da se to događa u Europi. Autorica spornih fotografija Hannah Reyes Morales izjavila je da osobe na njezinim fotografijama služe kao “ikone i uzori” LGBTQ+ zajednici na Filipinima te da nisu opasni i štetni za nikoga. “Ono što je štetno je ograničavanje vidljivosti LGBTQIA+ zajednice i njihovog prava na postojanje i na to da budu viđeni”, napisala je Reyes Morales. “Izuzetno sam tužna što njihova priča možda ne dopre do ljudi kojima je najpotrebnija, tužna sam što se njihova priča drži u sjeni.”

Podsjetimo da Orbánova vlada više od desetljeća radi na ukidanju prava LGBTQI osobama, a najfriškiji pokušaju su onaj iz prosinca 2020. kada je mađarski parlament usvojio zakon koji je u Ustav uveo tradicionalnu definiciju obitelji i roda, te je istospolnim parovima ukinuo i pravo na posvajanje djece. Drugi zakon donesen iste godine onemogućio je građanima Mađarske da promijenjenu oznaku spola upišu u službene dokumente, a početkom 2000. mađarska vlada je izdavačkoj kući nametnula objavljivanje disklejmera uz knjigu “Bajka za sve” koja promiče prava seksualnih manjina. U disklejmeru piše da knjiga prenosi vrijednosti koje se razlikuju od izvornih, tradicionalnih obiteljskih vrijednosti Mađarske. Radilo se o knjizi prepravljenih poznatih bajki i mitova u kojoj se pojavljuju LGBTQ likovi, likovi s invaliditetom, siromašni likovi i likovi romske nacionalnosti. Tom prilikom Viktor Orbán poručio je izdavaču i LGBT udrugama da “ostave našu djecu na miru“, a jedan je političar potrgao knjigu na press konferenciji. Iduće godine (2021.) vladajuća stranka Fidesz predložila je novi zakon koji bi zabranio “promicanje“ homoseksualnosti pred djecom i mladim ljudima, kao i promicanje “promjene spola” maloljetnika, između ostalog i u školama, filmovima i knjigama. Petnaest zemalja članica uzvratilo je tužbom protiv Mađarske (Francuska, Njemačka, Austrija, Belgija, Danska, Finska, Grčka, Irska, Luksemburg, Matla, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska), a predsjednica Europske komisije von der Leyen nazvala je zakon sramotnim. Zanimljivo je da je otpušteni ravnatelj muzeja Laszlo Simon 2021. kao bivši zastupnik Orbánove desničarske stranke Fidesz također glasao za kontroverzni zakon protiv “promicanja homoseksualnosti”.

U travnju ove godine mađarski parlament odobrio je zakon koji prenosi direktivu Europske unije koja štiti zviždače, ali dogodio se pokušaj da se u to ubaci kontroverzni paragraf koji bi također omogućio ljudima da prijave one koji osporavaju “ustavom priznatu ulogu braka i obitelji” i one koji osporavaju dječja prava prava “na identitet prikladan njihovom spolu pri rođenju”. Drugim riječima, bilo bi legalno anonimno prijavljivati neheteroseksualne i trans osobe i aktiviste. Mađarska predsjednica Katalin Novak uložila je veto na taj dio zakona, uz opravdanje da kontroverzno poglavlje “ne jača, već slabi zaštitu temeljnih vrijednosti”.