društvo
vijest

Povratak štakora: novi skandali u austrijskoj vladi

Foto: AFP / Joe Klamar

Kada je početkom prošlog mjeseca Katolička crkva u austrijskoj državi Koruškoj objavila da se protivi daljnjem održavanju mise tijekom komemoracije na Bleiburgu, ta je vijest u dijelu hrvatske javnosti izazvala oduševljenje. Komemoracija koja implicitno odaje počast tzv. Nezavisnoj državi Hrvatskoj povod je mnogih neugodnosti, kako ljudima u Hrvatskoj nesklonima koketiranju s povijesnim fašizmom, tako i lokalnim koruškim vlastima i crkvi koji dobivaju negativni publicitet. Je li to bila još jedna situacija u kojoj civilizirana Europa drži lekciju problematičnom Balkanu? Teško. Austrija se i sama susreće s demonima, koji se ne odnose samo prošlost i stavove prema povijesnom fašizmu.

“Ako miješate dvije kulture, time ih zapravo uništavate”, jedan je od stihova pjesmice koju je prošlog vikenda u sklopu kampanje za europske izbore lansirala Slobodarska stranka Austrije (FPÖ), manji koalicijski partner u austrijskoj vladi. Pjesmica naslovljena Gradski štakor objavljena je u stranačkim novinama u Braunau am Innu, inače rodnom mjestu Adolfa Hitlera. Poruka pjesme je, dakako, protivljenje imigraciji. Korištenje motiva štakora stoga je mnoge podsjetilo na nacističku propagandu ovjekovječenu npr. u filmu Vječni Židov, koji je Židove (a posebno one koji su bili migranti iz Istočne Europe) uspoređivao sa štakorima koji šire bolesti i zaslužuju istrebljenje.

Mržnja s posljedicama

Analogija teško da je promakla autorima pjesmice, baš kao što je malo vjerojatno da su njihovi stranački kolege u Štajerskoj slučajno tiskali letke s naslovom “tradicija pobjeđuje migraciju” na kojima su prikazani mladi uniformirani plavokosi Arijevci suprotstavljeni krezubim mrkim strancima s velikim nosevima. Najnoviji u nizu naci-skandala slobodara natjerao je čak i austrijskog kancelara Sebastiana Kurtza, koalicijskog partnera FPÖ-a, da se snažno ogradi od stranke koja mu na ovim izborima rasizmom nastoji preoteti birače. Zamjenik gradonačelnika Braunaua iz redova slobodara Christian Schilcher pravdao je pjesmicu tvrdeći da nije ona nikoga nije namjeravala “povrijediti”, već izraziti legitimno nezadovoljstvo.

Njegov stranački šef i vicekancelar Heinz-Christian Strache otišao je i korak dalje, tvrdeći da se protiv njegove stranke vodi “kampanja” jer su “neki nervozni pred euroizbore”. I nije sve samo u zapaljivoj izbornoj retorici. FPÖ je godinama koketirao s rasističkom sektom tzv. identitaraca čiji je osnivač Austrijanac i koja je posljednjih godina razgranala svoju mrežu diljem Europe. Prošlog mjeseca stranka je naprasno pokušala prekinuti svaku vezu s tom sektom nakon što se otkrilo da je terorist iz Christchurcha, koji je ubio 50 ljudi, bio njezin simpatizer i donator. FPÖ dakako osuđuje terorizam, ali retorika koju svjesno koristi nije bez posljedica, kao što događaji u Christchurchu jasno pokazuju.