politika
vijest

Kako je Kurz “pojeo” ekstremnu desnicu

Foto: AFP / Joe Klamar

Pučka stranka (ÖVP) bivšeg austrijskog kancelara Sebastijana Kurza jučer je uvjerljivo pobijedila na izvanrednim parlamentarnim izborima, osvojivši otprilike jednako glasova koliko socijaldemokrati (SPÖ) i ekstremno desničarski “slobodari” (FPÖ) zajedno. To je najbolji rezultat za ÖVP još od davne 2002. i predstavlja potpuni trijumf Kurzovog projekta renovacije glavne stranke desnog centra. Kada je prije dvije godine preuzeo stranku, ona je po popularnosti zaostajala za dva najveća konkurenta. Osobito su joj prijetili “slobodari” sa svojom kombinacijom retorike protiv establišmenta i stranaca.

Kao pretežno ruralna i konzervativna stranka sa starim biračima, ÖVP je postajao sve manje privlačan i činio se sve manje u skladu s vremenom. Tada 31-godišnji Kurz predstavio se kao čarobno rješenje: redizajnirao je stranku tako da nad njom uspostavi potpunu kontrolu, a intervenirao je čak i u dizajnerska rješenja logoa. Puno važnije od toga, Kurz je pučane pomaknuo snažno udesno, normalizirajući ksenofobnu retoriku i predstavljajući je kao “legitimnu zabrinutost zbog migracije”. Istodobno je zbog svoje mladosti omogućavao iluziju smjene u establišmentu.

Novi partner?

Promjena se odmah isplatila: pučani su na izborima 2017. pobijedili iako su još nekoliko mjeseci ranije zaostajali. Kurz je zatim odbacio dotadašnje glavne konkurente, ali i partnere u “velikoj koaliciji”, socijaldemokrate, i vlast formirao s ekstremnom desnicom. Koalicijska desno-desnija vlada formirana prije dvije godine vjerojatno bi odradila mandat do kraja da FPÖ nije u svibnju ove godine potresao gigantski skandal “Ibizagate” u kojem su čelnici ekstremne desnice snimljeni kako dogovaraju mito s ljudima koji se predstavljaju kao ruski oligarsi.

Koalicija se brzo raspala, postavljena je tehnička vlada i sazvani izbori. No Kurz nije bio osobito nezadovoljan razvojem situacije, svjestan da će samo povećati prednost nad svojim konkurentima, što je potaknulo i spekulacije kako su krugovi bliski kancelaru sudjelovali u otkrivanju afere. Na kraju je ÖVP uspio preoteti nekih dvadesetak posto birača ekstremne desnice u odnosu na zadnje izbore, a za njih je glasao i dio socijaldemokrata. Znatno veći dio birača glavna je stranka lijevog centra izgubila na račun Zelenih, što odražava dinamiku u dobrom dijelu Zapadne Europe zbog rasta svijesti o klimatskoj krizi.

Unatoč visokom rezultatu, pučani nemaju dovoljno za samostalnu vlast, a zeleni se sada čine i kao najizgledniji novi koalicijski partner pučana s obzirom na to da se druge dvije stranke smatraju “potrošenim” partnerima. Socijaldemokrati su bili česti partner u periodu prije Kurza, što je olakšalo rast antiestablišmentske retorike. Ekstremna desnica je pak bila dosadašnji partner koji je po svemu sudeći u silaznoj putanji. No kako će izgledati koalicija stranke desnice koja se dosad u retorici natjecala sa “slobodarima” te Zelenih, koji su tradicionalno puno naklonjeniji multikulturalizmu? Netko će vjerojatno trebati popustiti, a malo je vjerojatno da će to biti jači partner.