politika
Hrvatska
vijest

Ustaške nevolje s Bleiburgom

Foto: AFP / APA / Gert Eggenberger

Nije lako hrvatskoj desnici u posljednje vrijeme. A nije da ih pritom nešto previše muče politički protivnici doma. Više ih ometaju i čine nervoznima političke poruke iz okružja. Prvo ih je uznemirio predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani svojim usklicima: Živjela talijanska Istra! Živjela talijanska Dalmacija! Uznemirio ih je jer su odjednom morali glumiti “antifašiste”.

Svakakvih je bizarnosti tu izgovoreno i karikaturalnih poza zauzeto, sasvim dovoljno za uživanje u tom momentu iskrenog nesnalaženja s poviješću. Međutim, nije prošlo dugo vremena, a desnica je zadobila još jedan udarac na terenu povijesnog sjećanja. Naime, nakon što je austrijska država zabranila ustašku simboliku na Bleiburgu, sad je tamošnja Koruška crkva zabranila i održavanje mise. Dovoljno za zapitati se: a kakvi smo to pobogu kad nas zabranjuju austrijska desničarska vlast i crkva?

Naravno da se lokalni akteri na desnici nisu to zapitali. Hrvatska biskupska konferencija se, kao dio službenog blajburškog lajnapa, suprotstavila odluci Koruške crkve. Sasvim očekivano. Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić je izjavila da ne komentira poteze drugih država. Nije joj to baš u skladu s opisom posla, ali možda i bolje. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je nastojao ispasti realist pa se odmah bacio u potragu za novim logističkim rješenjima.

A neočekivana prilika se ukazala Neovisnima za Hrvatsku. Najprije je Zlatko Hasanbegović izjavio da je zabrana mise zasluga Andreja Plenkovića, “autentičnog duhovnog i političkog baštinika” hrvatske socijaldemokracije. Zatim mu se priključila i kolegica Bruna Esih koja je po običaju zagrebala malo dublje od Hasanbegovićevih retoričkih dosjetki i za zabranu optužile ostatke socijalističke vlasti – dakle, UDBA-u. A, iskreno, što drugo i da kaže nego da je UDBA kriva.

No, odgovorio im je HDZ i optužio ih da su oni krivi. Zašto? Pa svojim “ekstremizmom i sektaštvom”. Drugim riječima, bili su nepažljivi s ustašlukom, to je moralna policija iz Koruške prepoznala i presudila. Da su bili malo lukaviji i pažljivije koketirali s ustaštvom, sve bi prošlo glatko. Dakle, problem je u doziranju. Čisto da bude svima jasno o čemu se radi.

S obzirom na to da su i vlast i desnica i sektaši i UDBA i biskupi sad pred zahtjevnim ideološkim i logističkim problemom, predlažemo im rješenje. Ubijanje dvije muhe jednim udarcem. Najbolje bi bilo da svoju komemoraciju spoje s onom Tajanijevom kraj Trsta. Riješit će se tako i problem s povijesnim sjećanjem, kao i logistika za misu.