politika
vijest

Austrijska ekstremna desnica ne može se riješiti svog osramoćenog lidera

Foto: AFP / Alex Halada

Kada je austrijski političar Heinz-Christian Strache prije više od dva tjedna ulovljen s prstima u pekmezu, činilo se sigurnim da je to kraj njegove karijere. Lider ekstremne desnice snimljen je kako lažnoj “nećakinji ruskog oligarha” u luksuznoj vili na Ibizi obećava poslove s državom “preko veze” i druge protuzakonite privilegije, a sve to u zamjenu za pomoć stranci na izborima, prije svega kupnjom najpopularnijih austrijskih medija. Cijeli incident ogolio je do koje mjere “festivali demokracije” ovise o trgovini ispod stola između bogataša i političara, uključujući dakako i one političare koji se, poput Strachea, predstavljaju kao narodni tribuni. Doduše, skoro je sigurno da je ova “trgovina” izašla u javnost samo zato što se radi o lažnom ruskom novcu, a ne novcu bogataša općenito.

Kako smo već pisali, objava snimke trebala je naštetiti austrijskoj, ali i europskoj desnici uoči izbora za Europski parlament. Ako je to doista bio glavni cilj, onda su rezultati prilično slabi. Stracheova Slobodarska stranka nešto je pala u popularnosti, ali je ipak osvojila vrlo visokih 17% i čak 100.000 glasova više nego 2014. godine, uz znatno višu izlaznost. Sam Strache je nakon objave snimke morao podnijeti ostavku na mjesto u vladi i stranci i to u ponižavajućoj presici u kojoj je sve pokušao predstaviti kao gaf, a ne kriminalno ponašanje. No kako se sve to događalo neposredno prije izbora, nije bilo vremena ni mogućnosti da se Strachea ukloni s liste. Tako je ispalo da je osramoćeni političar sada postao novi austrijski eurozastupnik i to na temelju preferencijskih glasova.

Sve to je izgleda ohrabrilo bivšeg lidera ekstremne desnice. Nakon što prvo uopće nije priznao razmjere svojeg antidemokratskog djelovanja, sada je najavio kako će tužiti one koji su ga razotkrili, odnosno njemačke novine Sueddeutsche Zeitung i Der Spiegel. Strache više nema što izgubiti: vlada u kojoj je bio vicekancelar u međuvremenu je pala, a njemu se pripremala sigurna politička penzija, ali i vjerojatni kazneni progon. Funkcija u EP još mu je jedina šansa za opstanak na poziciji moći. No njegovi planovi izgleda nisu naišli na razumijevanje u stranci koja je najavila da će ga isključiti ako preuzme mandat. Doduše, “svađa” između stranke i čovjeka koji ju je vodio proteklih 14 godina mogla bi biti i novi igrokaz.

Ako postane nezavisni zastupnik Strache će moći nastaviti glumiti žrtvu, a stranka će istodobno moći ograditi se od njega, ali i neslužbeno ga podržavati u njegovom glumljenju žrtve. Ako ništa drugo, barem jedno znamo sigurno o slobodarima, a to je da su tajni dogovori njihov modus operandi i da nemaju nikakvih problema s tim da rade sve suprotno od onog što govore.