politika
vijest

Krah austrijskih “slobodara”: udarac ekstremnoj desnici pred euroizbore

Foto: AFP / Joe Klamar

Trebao je to biti savršen vikend za europsku ekstremnu desnicu. Tjedan dana uoči izbora za Europski parlament u jednoj od zemalja u kojima su ekstremisti preuzeli “uzde” – Italiji – pripremao se veliki međunarodni skup ultranacionalista. Prije samog skupa ministar policije i pravi gospodar talijanske političke situacije Matteo Salvini najavio je još redovitije i sistematičnije kršenje međunarodnog prava, odnosno “zatvaranje” luka za brodolomce (ako su crni) i novčano kažnjavanje onih koji spašavaju živote. Nakon toga je pred milanskom katedralom slinio po krunici i zazivao Blaženu Djevicu Mariju, valjda ju smatrajući zaštitnicom utapača i davitelja ljudi, i pozivajući na jedinstvo europskih ksenofoba. Ali degutantnu ceremoniju pred ekstremističkim kolegama već mu je dan ranije pokvarila vijest iz susjedne Austrije.

Tamo je njegov bliski prijatelj i ekstremistički suborac Heinz-Christian Strache, čovjek koji je u austrijskoj vladi zauzimao formalno istu poziciju potpredsjednika kao i Salvini u Italiji, doživio ekspresni kraj karijere nakon što je objavljena kompromitirajuća video snimka. Na njoj predsjednik Slobodarske stranke sa svojim stranačkim potpredsjednikom dogovara namještanje poslova s državom navodnim ruskim oligarsima ako potajno preuzmu glavne austrijske medije i “na crno” financiraju njegovu izbornu kampanju. Strache je zbog toga bio prisiljen podnijeti ostavku i povući se iz politike, a nakon što su se tisuće revoltiranih građana počele skupljati na ulicama raspisani su i izvanredni izbori. Iako su “slobodari” za novog vođu već postavili bivšeg predsjedničkog kandidata Norberta Hofera, analitičari predviđaju da je budućnost stranke neizvjesna.

Pitanja bez odgovora

S obzirom na to da su austrijski “slobodari” bili jedan od najvažnijih primjera “priče o desničarskom uspjehu”, sve ovo bi moglo predstavljati ozbiljan udarac ekstremnoj desnici na europskoj razini. Ljudi poput Salvinija i liderice francuskih ekstremista Marine Le Pen dosad su se rado slikali sa Stracheom, ali su od početka afere neobično tihi po ovom pitanju. Čak je i vječno optimistični samozvani guru ekstremne desnice i bivši savjetnik Donalda Trumpa Steve Bannon ponešto smanjio svoja očekivanja, najavljujući da se ksenofobi osvojiti trećinu glasova. Sve to naravno sugerira da izbijanje afere nije nimalo slučajno. Kako se ispostavilo, u postavljanju zamke Stracheu sudjelovala je i lažna predstavnica ruskih oligarha, a snimka je napravljena još daleke 2017. godine. No tko je i zašto izveo ovu kompleksnu operaciju?

Sigurno je samo da nisu vječni sumnjivci Rusi, jer oni su posljednjih godina potrošili znatna sredstva i puno energije da ojačaju europske ksenofobe i ultrakonzervativce, u nadi da će preko njih ostvariti jači utjecaj u Uniji. To uključuje i austrijske “slobodare”, koji spadaju među najrusofilnije političke stranke na Zapadu. Sve to navodi na pomisao da iza svega stoji neka od zapadnih službi, jer njemački mediji koji su snimku prvi objavili – Süddeutsche Zeitung i Der Spiegel – sami kažu da im je ona uručena anonimno i s nepoznatim motivima. No, ako je tako, zašto je neka zapadna tajna služba dvije godine čuvala kompromitirajuću snimku da bi je pustila pred europske izbore? Odnosno, zašto su Austrijanci svo ovo vrijeme živjeli pod vladom čiji su članovi upleteni u ovakve stvari?

I najvažnije: koliko ovakvih kompromitirajućih informacija službe imaju o ekstremnoj desnici, ali ih puštaju samo kada se njima to čini zgodnim i politički važnim?