društvo
vijest

Ušutkivanje LGBT aktivizma

Foto: AFP / Yasin Akgul

Gradske vlasti Ankare službeno su u petak zabranile sva događanja koja bi mogla imati veze s LGBT pitanjima. Do ove zabrane “do daljnjega” došlo je nakon što je svega par dana ranije iznenada prekinut festival filmova s tematikom seksualnih i rodnih pitanja. Festival je inače financirala njemačka ambasada u Ankari, pa je potez poslužio kao povod za još jednu diplomatsku svađu između Ankare i Berlina, u kojoj turska strana, čini se, osobito inzistira na provokativnim potezima znajući da će njemačka kritika uvijek biti stidljiva. No službeni povod ovoj zabrani nisu odnosi s vodećom silom Europske unije, već navodna briga turskih vlasti za “javnu sigurnost”.

Obrazloženje kako bi LGBT događanja mogla biti povod za napad na prvi pogled ne zvuči pretjerano. Posebno ako se u obzir uzme činjenica da su organizatori ranije najavljenih aktivnosti, poput spomenutog festivala, primali otvorene prijetnje. U opasnosti su izgleda čak i bezazleni događaji poput radionica udruga za ljudska prava. Tako je npr. novinarska radionica (koja se trebala baviti i LGBT pitanjima) u gradu Mardinu otkazana nakon niza ne samo anonimnih prijetnji, već i organizirane medijske kampanje koja je podučavanje o novinarskom pisanju predstavila kao invaziju nemoralnih homoseksualaca na grad, što je znatno podiglo tenzije.

No bilo bi naivno u potezima vlasti vidjeti bilo kakvu dobru namjeru smirivanja tenzija ili zaštite LGBT osoba. Inicijative, organizacije i mediji koji su vodili kampanju prijetnji i laži protiv LGBT osoba svi su redom bliski vladajućoj stranci. Drugim riječima, turski je režim – nakon zabrane istanbulskog Gay Pridea treću godinu zaredom – sada čvrsto odlučio da potiho potpuno ugasi svaki LGBT aktivizam u zemlji i to uz licemjerni izgovor da time štiti LGBT osobe od nasilja kojim im sam prijeti.