društvo
vijest

Porast nasilja nad LGBTIQ+ osobama u Europi

Foto: GERGELY BESENYEI / AFP

Nasilje i zlostavljanje nad LGBTIQ+ osobama u Europi doseglo je nove vrhunce u posljednjih nekoliko godina, prema istraživanju koje je danas (14. svibnja) objavila Agencija Europske unije za temeljna prava (Fundamental Rights Agency ili skraćeno FRA). Iako sve više LGBTIQ+ osoba osjeća da može otvoreno govoriti o svom identitetu, razina diskriminacije s kojom se suočavaju i dalje je visoka, s “više nasilja, uznemiravanja i maltretiranja” nego prije, utvrdila je Agencija u jednom od najvećih istraživanja ove teme. FRA je od lipnja do kolovoza 2023. ispitala više od 10.000 LGBTIQ+ osoba u 27 država članica Europske unije, Albaniji, Makedoniji i Srbiji. Istraživanje je pokazalo da je 14% ispitanika doživjelo fizički ili seksualni napad u prethodnih pet godina, pri čemu su najviše nasilja doživjele interspolne i transrodne osobe. FRA je provela slično istraživanje 2019., kada je postotak onih koji su doživjeli nasilje u prethodnih pet godina bio 11%. Države s najvišim postotkom nasilja su Bugarska (18 posto) i Latvija (17 posto).

S druge strane, diskriminacija temeljem seksualnog ili rodnog identiteta se nešto smanjila u odnosu na 2019.: 36% ispitanika u novom istraživanju doživjelo je diskiminaciju u barem jednom području života prethodnih 12 mjeseci, dok je u istraživanju iz 2019. taj postotak bio nešto viši – 42%. Zemlje s najvišim stopama bile su Bugarska i Cipar, obje s 48 posto. Osobe koje su izjavile da se najviše osjećaju diskriminiranima bile su interspolne (61 posto) i trans osobe (54 posto). Spomenuta područja života uključivala su posao, obrazovanje, zdravstvenu skrb, kontakt s javnim službama, kao i u trgovinama, restoranima, barovima i noćnim klubovima.

Direktorica FRA Sirpa Rautio izjavila je da su rezultati istraživanja znak za uzbunu, iako su paradoksalni. “S jedne strane, ljudi su sve otvoreniji oko svoje seksualne orijentacije. S druge strane, svakodnevno uznemiravanje, zlostavljanje u školama, zločini iz mržnje i zabrinjavajuće visoka razina nasilja pričaju drugačiju priču”, Rautio je napisala u izvješću o rezultatima. “Većina (LGBTIQ+ osoba) još uvijek izbjegava držati se za ruke sa svojim partnerima u javnosti zbog straha od napada”, navodi se u priopćenju uz izvješće.

Iz Agencije su komentirali i da se slučajevi nasilja nad LGBTIQ+ osobama jako rijetko prijavljuju. Osim porasta nasilja, u odnosu na 2019. povećalo se i uznemiravanje motivirano mržnjom – sada više od 50% LGBTIQ+ osoba prijavljuje da su doživjeli/e uznemiravanje, dok je u istraživanju 2019. takvo iskustvo imalo njih 35%. Zlostavljanje u školama drastično je poraslo: u novom istraživanju više od 75% ispitanika izjavilo je da su bili zlostavljani u školi, dok je 2019. takvo iskustvo imalo njih približno 50%.

U Mađarskoj, gdje su prava LGBTIQ+ osoba ograničena posljednjih godina, samo tri posto ispitanih reklo je da se njihova vlada “bori protiv predrasuda i netolerancije” prema njima, što je najniži postotak od svih država obuhvaćenih istraživanjem, dok je prosjek na razini Europske unije 26%.