politika
vijest

Ukrajina u slijepoj ulici

Foto: AFP / Anatolii Stepanov

Prema izvještajima s terena, primirje u Donbasu koje je jučer formalno stupilo na snagu uglavnom se ne poštuje, čime je propao još jedan pokušaj normalizacije situacije na istoku Ukrajine. Nakon gotovo tri godine sukoba i nekoliko potpisanih mirovnih sporazuma, nema ozbiljnijih naznaka skorog rješenja. Dapače, proteklih nekoliko tjedana došlo je do eskalacije vojnih djelovanja s obje strane linije razgraničenja između vlade u Kijevu i samoproglašenih republika u Donjecku i Lugansku. Među predstavnicima Europske unije, koji su s Rusijom dogovorili ovo primirje bez efekta, eskalacija je pripisana nedostatku američkog pritiska na ukrajinskog velikog istočnog susjeda nakon stupanja na funkciju Donalda Trumpa.

No najavljeni “proruski” kurs nove američke administracije do sad nije demonstriran niti u jednom području gdje se ove sile natječu. Više je dužnosnika SAD-a posljednjih dana dalo snažnu potporu ukrajinskoj vladi, iako nikome trenutno nije jasno što ta potpora konkretno znači. I dok Rusija bez ikakvih posljedica radi na integraciji pobunjenih ukrajinskih područja (čije je dokumente nedavno priznala), čini se da je ukrajinska integracija sa Zapadom, koja je bila povod početku sukoba, sasvim ispala čak i iz dugoročnih planova. Uz standardnu nevoljkost Unije da se dalje širi, i općeg nepovjerenja Zapada u ukrajinske institucije, novi su problemi za ovu zemlju nastali u odnosima s Poljskom.

Neformalni lider najvećeg ukrajinskog zapadnog susjeda, Jarosław Kaczyński, koji je prije tri godine energično podržavao ukrajinske “prozapadne” lidere držeći govore na Majdanu, sada je upozorio tamošnje vlasi da nikada neće ući u EU ako se ne odreknu pozivanja na tradiciju ukrajinskog nacionalizma iz Drugog svjetskog rata. Istovremeno dok europski saveznici kritiziraju ukrajinsku vladu zbog nacionalizma, na Majdanu traju veliki prosvjedi čiji sudionici vladu optužuju za nacionalnu izdaju, prije svega zbog trgovine s pobunjenim republikama. Stiješnjena između ovih pritisaka, Ukrajina se našla u slijepoj ulici.

Gotovo ironično u tom smislu zvuče rezultati nedavno objavljenog istraživanja javnog mnijenja kojim se provjeravalo koju silu stanovnici pojedinih zemalja vide kao svog saveznika u eventualnom ratnom sukobu. Ukrajina je jedna od svega tri europske zemlje čije stanovništvo podjednako vjeruje da su im zaštitnici Amerika i Rusija: dvije sile čiji je sukob zemlju i doveo u ovu situaciju.