politika
vijest

Ideološke bitke talijanske vlade

Foto: JOHN THYS / AFP

Talijanski Senat početkom mjeseca glasao je protiv uredbe Europske komisije za prekogranično priznavanje istospolnih roditelja. Italija se ovim potezom pridružila Višegradskoj skupini koju čine Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka. Argumentacija desnice koja je predvodila glasovanje protiv europske uredbe je zabrinutost da bi priznavanje istospolnih roditelja moglo potkopati trenutnu zabranu surogat majčinstva, koje trenutni talijanski zakon vidi kao „uvredu za dostojanstvo žene”. Marco Scurria, tajnik Komisije za europsku politiku Braće Italije u Senatu, komentirao je za Euronews da bi priznavanje istospolnih parova prekoračilo postojeću zabranu surogatne trudnoće. Za Carla Fidanzu, člana Braće Italije i zastupnika u Europskom parlamentu, to je samo ispravna primjena zakona: „Nije moguće priznati partnera biološkog roditelja kao drugog roditelja ove djece jer je je to u suprotnosti s talijanskim zakonodavstvom, a ne zbog Giorgie Meloni ili talijanske vlade”, izjavio je.

Međutim, gradonačelnici nekih gradova donedavno su upisivali rodne listove djece istospolnih parova, a do promjene je došlo upravo zbog promjene vlasti. Dan prije izglasavanja veta na europski prijedlog, Ministarstvo unutarnjih poslova prisililo je neke gradonačelnike, poput gradonačelnika Milana Giuseppea Salu, da prestanu priznavati istospolne roditelje, pozivajući se na dio talijanskog zakonodavstva koje onemogućuje istospolnim parovima pristup potpomognutoj oplodnji. Dok desnica to tumači kao puko pridržavanje zakona i tvrdi da to nije napad na prava djece ni smanjenje prava LGBT osoba, talijanska LGBTQ+ zajednica proziva vladu za diskriminaciju, homofobnu propagandu i zaoštravanje pravila protiv istospolnog roditeljstva. Alternativni nacrt zakona koji podupiru zastupnici Braće Italije u parlamentu cilja na to da se korištenje surogat majčinstva u zemljama u kojima je to legalno učini kaznenim djelom u Italiji.

Vincenzo Miri, predsjednik udruge Rete Lenford, izjavio je da prijedlog uredbe Europske komisije ne bi promijenio trenutnu zabranu surogat majčinstva u Italiji, niti bi forsirao priznavanje istospolnih roditelja, već bi se odnosio na roditelje koji su već priznati u zemlji podrijetla. Aktivističke grupe koje se bore za prava LGBTQ+ zajednice smatraju zabrinutost vlade zbog istospolne surogat trudnoće dugotrajnom opsesijom desnice, iako su uglavnom heteroseksualni parovi ti koji koriste surogat majčinstvo. Gradonačelnik Milana Beppe Sala, nakon što je dobio naredbu da ne smije priznavati rodne listove djece iz inozemstva, odlučio je tražiti potporu na europskoj razini, jer, kako kaže, građani od njega i drugih talijanskih gradonačelnika traže da izvršavaju ove registracije kako bi njihova djeca stekla prava, a talijansko zakonodavstvo to ne sluša. Pritom se pozvao na Europski sud za ljudska prava koji je vrlo jasno konstatirao da bi prava djece trebala biti na prvom mjestu.

Surogat majčinstvo nije jedina tema s kojom nova vlada ima problema – veto na prijedlog Europske komisije aktivisti i LGTBQ+ zajednica vide kao dio šireg slamanja prava istospolnih roditelja. Alessia Crocini, predsjednica Famiglie Arcobaleno (Dugine obitelji), izjavila je: “Čak i kada je ljevica 2016. odobrila priznavanje istospolnih zajednica, pitanje istospolnog roditeljstva je ostalo u pozadini”. U Italiji ne postoji bračna jednakost između homoseksualnih i heteroseksualnih parova, a posvajanje djece je iznimno teško. Iako je priznavanje istospolnog roditeljstva moguće, ono obično uključuje dugotrajan i skup pravni proces koji se uglavnom odnosi na ženske parove koji su koristili potpomognutu oplodnju ili posvajanje biološkog djeteta partnerice. Udruge Rete Lenford i Famiglie Arcobaleno zastupaju stotine takvih slučajeva na sudu.

Jedna od tih pravnih bitaka vodila se oko uredbe tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija iz 2019. koja je zahtijevala da se odredi tko su “majka i otac” na osobnim iskaznicama djece umjesto “roditelji”. Presudom Ustavnog suda iz 2021. od Sabora je zatraženo da otvori regulatorni okvir posvojenja u posebnim okolnostima istospolnim roditeljima. Ovog mjeseca premijerka Meloni je u intervjuu ponovila svoje uvjerenje da “dijete zaslužuje samo najbolje: majku i oca”. Ministrica obitelji i jednakih mogućnosti, Eugenia Roccella, često plasira ovu ideju na televiziji, gdje se obično raspravlja o pravima istospolnih roditelja bez dopuštanja LGBTQ+ aktivistima ili parovima da sudjeluju, piše Euronews.

“Suci su rekli da trebamo imati na umu interes djece, a to je da imaju obitelj, ali Italija to ne radi. Naša će djeca i dalje imati dva oca ili dvije majke, što god neka religiozna ili desničarska osoba rekla”, komentirala je Crocini, dodajući da će zbog ideološke bitke koju vodi trenutna vlada djeca istospolnih parova odrastati u zemlji koja ih diskriminira.