politika
vijest

Liberalizacija pristupa abortusu u Poljskoj?

Foto: Wojtek Radwanski / AFP

Poljski parlamentarni zastupnici nedavno su izglasali nastavak rada na prijedlozima za ukidanje gotovo potpune zabrane pobačaja uvedene 2020. pod prethodnom konzervativnom vladom. Članovi donjeg doma parlamenta odlučili su osnovati radno povjerenstvo koje će raditi na četiri prijedloga novog zakona. Prema postojećim zakonima u zemlji koji su postajali sve restriktivniji tijekom osam godina konzervativnih nacionalističkih vlada, abortus je dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta ili opasnosti po zdravlje ili život žene. Međutim, nedugo nakon što je konzervativna vlada postrožila zakon o abortusu, iz poljskog gradića Pszczyne odjeknula je jeziva vijest o smrti tridesetogodišnje žene koja je u bolnici umrla od sepse jer su liječnici odgađali obaviti pobačaj sve dok fetus nije umro, unatoč tome što je ženin život bio ugrožen. Ta je vijest izazvala masovne prosvjede diljem države, a posljednjih godina vlasti u Poljskoj bile su pod sve većim pritiskom jer se dogodilo još nekoliko sličnih slučajeva. Prema istraživanju javnog mnijenja, 35 posto Poljaka je za dopuštanje pobačaja do 12. tjedna trudnoće, 14 posto bi zadržalo sadašnja pravila, a 23 posto ih želi referendum o liberalizaciji zakona o pobačaju.

Građanska koalicija predvođena Donaldom Tuskom pobijedila je na parlamentarnim izborima ovog listopada, a ključno predizborno obećanje bila je liberalizacija pristupa abortusu. Tri koalicijska partnera koja čine Tuskovu vladu podnijela su ukupno četiri prijedloga novog zakona: dva prijedloga predlažu legalizaciju pobačaja do 12. tjedna trudnoće, što je norma u većini europskih zemalja – za to se zalaže Tuskova stranka desnog centra Građanska koalicija, kao i njihov koalicijski partner, lijevi savez Ljevica. U slučaju da liberalizacija ne prođe, Ljevica predlaže dekriminalizaciju pružanja pomoći ženama koje žele prekinuti trudnoću, što je trenutno kazneno djelo za koje se može izreći tri godine zatvora. Kršćansko konzervativna stranka Treći put predlaže povratak prethodnoj varijanti zakona koja je bila na snazi do zloglasne presude Ustavnog suda, što bi ponovno dopustilo abortus u slučajevima anomalija fetusa, To je pravo je ukinuto sudskom presudom 2020. godine, što je dodatno postrožilo poljski zakon o abortusu koji je i dotad bio među najstrožima u Europi.

Čak i ako parlament odobri reforme, predsjednik Andrzej Duda, konzervativni katolički saveznik bivše vladajuće, a sada oporbene stranke Pravo i pravda (PiS), vjerojatno će uložiti veto, a koalicijska vlada, sastavljena od Tuskove Građanske koalicije i njenih mlađih partnera, Trećeg puta i Ljevice, nema potrebnu većinu od tri petine da obori predsjednički veto. Duda je prošlog mjeseca uložio veto na zakon koji bi omogućio pristup kontracepcijskim pilulama djevojkama starijima od 15 godina. Od pobjede na izborima u listopadu, Tuskova koalicija uspjela je ponovno uvesti javno financiranje in vitro oplodnje i glasala za promjenu pravila o pristupu hitnoj kontracepciji.

Ova parlamentarna odluka u Poljskoj uslijedilla je nakon što je Europski parlament usvojio rezoluciju kojom se zahtijeva uključivanje prava na pobačaj u Povelju o temeljnim pravima Europske unije. Zastupnici Europarlamenta pozvali su Poljsku i Maltu, dvije zemlje s najstrožim ograničenjima pobačaja, da ukinu ograničenja. Ovu odluku konzervativne aktivističke grupe koje se protive pravu na abortus popratile su “Hodom za život” u Varšavi, a za vrijeme glasovanja ispred parlamenta puštali su snimke zvonjave crkvenih zvona.