politika
vijest

Suđenje poljskoj aktivistkinji zbog nabavljanja tableta za pobačaj

Foto: Wojtek RADWANSKI / AFP

Poljska aktivistkinja Justyna Wydrzyńska optužena je za pomaganje trudnoj ženi da nabavi tablete za pobačaj. Wydrzyńska je članica poljske organizacije Aborcyjny Dream Team (ADT) i mogla bi dobiti do tri godine zatvora ukoliko je sud proglasi krivom. Žena u 12. tjednu trudnoće koja je željela pobaciti 2020. je kontaktirala ADT i, prema aktivistkinjama te organizacije, rekla da ju je suprug prethodno spriječio u tome da ode u kliniku za pobačaje u susjednoj Njemačkoj, kao i da je žrtva obiteljskog nasilja. Tužitelji kažu da je njezin muž kasnije nazvao policiju dok je bila kod kuće i čekala da joj donesu pilule za abortus. Wydrzyńska je optužena za “pružanje pomoći oko abortusa“ prema zakonu iz 1997. i “stavljanje lijekova na tržište bez dozvole“.

Iz Amnesty Internationala kažu da je ovo prvi slučaj u Europi u kojem se aktivistkinja sudski progoni zbog nabavljanja tableta za pobačaj. Amnesty poziva na odustajanje od tužbe, kao i potpunu dekriminalizaciju pobačaja u Poljskoj. Poljska ima jedan od najstrožih zakona o pobačaja u Europi unatoč masovnim prosvjedima organizacija za ženska prava, kao i činjenici da se većina Poljaka/inja protivi tom zakonu, odnosno presudi Ustavnog suda iz siječnja 2021. kada je usvojena inicijativa konzervativne vlade da se pobačaj zabrani čak i u slučaju malformacija fetusa. Prema novom zakonu, trudnoću je moguće prekinuti samo ukoliko postoji opasnost za zdravlje ili život trudnice ili ako je trudnoća posljedica kriminalne radnje poput silovanja ili incesta. Međutim, (najmanje) dva smrtna slučaja od uvođenja novog zakona pokazuju da liječnici nastoje do zadnjeg časa spasiti plod, čak i slučaju ozbiljne prijetnje po zdravlje i život trudnice, u strahu od kazni koje propisuje novi zakon za one koji “pomažu” ženama da naprave pobačaj, a koje trenutno prijete Justini Wydrzyńskoj.

ADT tvrdi da svakodnevno upute oko 100 žena koje žele pobaciti organizacijama u inozemstvu. No Wyrdinsznska kaže da je osobno željela pomoći ženi jer je i sama imala slično iskustvo nekoliko godina prije toga. “Nadam se da će ovo suđenje biti prekretnica u poljskom pravnom sustavu i da će se za nekoliko godina tablete za pobačaj prodavati na benzinskim postajama pored kondoma“, rekla je Wydrzyńska nakon prvog ročišta održanog 7. travnja, gdje su je u znak podrške dočekale aktivistkinje koje se bore za pravo na abortus, ali okupili su se i prosvjednici protiv abortusa.

Suđenje Wydrzyńskoj odgođeno je za 14. srpnja.