društvo
vijest

Prosvjedi protiv zabrane pobačaja u Poljskoj

Foto: Wojtek Radwanski / AFP

Nekoliko tisuća ljudi prosvjedovalo je prošlog tjedna tri noći za redom u Varšavi i nekoliko drugih poljskih gradova protiv službene objave Ustavnog suda o gotovo potpunoj zabrani pobačaja. Prosvjed, koji je organizirao pokret Štrajk za žene (Strajk Kobiet) u Varšavi završio je u petak nakon ponoći blizu kuće Jarosława Kaczyńskog, predsjednika vladajuće stranke Pravo i pravda. Iako su prosvjednici htjeli doći do njegove rezidencije, policija ih je u tome spriječila.

Presuda Ustavnog suda kojom je pobačaj u slučaju anomalija fetusa zabranjen i proglašen protuzakonitim donesena je u listopadu, a stupila je na snagu tek prošle srijede (27. siječnja) zbog prosvjeda koji su izbili nakon donošenja odluke. Nova presuda čini poljski zakon o pobačaju najstrožim u Europi, a dopušta mogućnost legalnog pobačaja samo u slučaju silovanja, incesta i ugroženosti života trudnice. Usvojeni prijedlog sastavljen je još 2018. godine, a predstavlja blaži oblik (iako i dalje jedan od najstrožih u Europi, nakon Malte, Andore i San Marina) posljednjeg prijedloga koji je zahtijevao zabranu pobačaja čak i u slučaju silovanja i trudnoće koja ugrožava zdravlje trudnice, a povučen je nakon masovnih prosvjeda 2016. godine.

Prema službenim podacima u Poljskoj se u 2019. obavilo 1.110 legalnih pobačaja, od čega je njih 1.074 (97%) obavljeno zbog anomalija fetusa, što novi zakon zabranjuje. Procjenjuje se da Poljakinje godišnje obave između 80.000 i 200.000 pobačaja – većinom ilegalnih, dok se dio obavlja u inozemstvu, najčešće Njemačkoj i Slovačkoj. Velikom broju pobačaja u inozemstvu, i onih ilegalno obavljenih u Poljskoj, doprinosi i činjenica da bolnice imaju pravo odbiti obaviti pobačaj čak i tih nekoliko slučajeva kada ih zakon dozvoljava. Desna vlada, predvođena strakom PiS (Pravo i pravda – Prawo i Sprawiedliwość) pobačaje zbog anomalija fetusa, odnosno fetusa kojima je dijagnosticirana trisomija, prozvala je “eugeničkim abortusima”.

Presuda Ustavnog suda prva je promjena poljskog zakona o pobačaju nakon 1993. godine, a predstavlja kulminaciju višegodišnjeg napora poljske desne vlade (izabrane 2015.) da ograniči pristup pobačajima. Retorika protiv pobačaja čini temelj konzervativnog programa vladajuće stranke PiS, koja je zakon o zabrani pobačaja zbog anomalija fetusa pokušala donijeti u prvim tjednima pandemije koronavirusa. Osim zabrane pobačaja, konzervativna vlada pokrenula je rasprave i na temu zabrane spolnog odgoja, Istanbulske konvencije, umjetne oplodnje i prava LBGTQI osoba, posebno po pitanju istospolnih brakova i zajednica.