društvo
Hrvatska
vijest

U ime izbora

Foto: Denis LOVROVIC / AFP)

Odsjek za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu jučer (16. svibnja) je objavio preliminarne rezultate istraživanja koji pokazuju da 75% građana Hrvatske smatra da žena treba imati pravo izbora o zadržavanju ili prekidu trudnoće. Anketno istraživanje provedeno je u sklopu projekta “Podržane ili pokorene – društveni rizici ugroze i mogućnost zaštite reproduktivnih prava žena u Republici Hrvatskoj” na reprezentativnom uzorku 600 punoljetnih građana, a ispitivani su stavovi o pobačaju i reproduktivnim pravima. Stav o pravu na pobačaj nije se promijenio u posljednjih trinaest godina – ispitanici istraživanja iz 2011. koje je ispitivalo istu temu izrazili su istu razinu podrške – tada je također 75% građana Hrvatske podržalo pravo izbora, odnosno pravo žene na odluku o pobačaju. Istu razinu podrške potvrdilo je i istraživanje provedeno 2020., čije je rezultate obradila sociologinja Ksenija Klasnić, a prema kojem je te godine 76% građana Hrvatske podržavalo pravo na izbor. U stavu o pobačaju nema statistički značajne razlike prema spolu ni dobi – dakle, velika većina muškaraca, žena, mladih i starijih podržava pravo žene na izbor.

U istraživanju su se ispitivali i stavovi o “moliteljima“, odnosno muškarcima koji sami sebe nazivaju “Vitezovima bezgrešnog srca Marijina” i okupljaju se po trgovima hrvatskih gradova svake prve subote u mjesecu od jeseni 2022. kako bi molili protiv pobačaja, za čednost u (ženskom) odijevanju i ponašanju, za duše u čistilištu itd. Rezultati istraživanja pokazuju da građani, bez obzira na spol, većinski ne podržavaju okupljanja molitelja – njih 70%. Manji dio je neopredijeljen (15%), a 11% ih djelomično ili potpuno podržava takva okupljanja. Većina ispitanika smatra da Crkva podržava okupljanja molitelja (63%), a nešto manje smatra da takva okupljanja podržava i država (40%). Žene statistički značajno češće smatraju da takva okupljanja ugrožavaju ženska prava, da Hrvatsku vraćaju u srednji vijek i da takva okupljanja treba zabraniti (s čime se slaže i polovica svih ispitanih). Istraživači u komentaru rezultata ističu da državna politika odobravanjem takvih okupljanja podržava manjinu, jer su građani po ovom pitanu daleko manje konzervativni od vladajuće politike u Hrvatskoj.

Prije nego zaključimo da ovakvi rezultati ulijevaju optimizam, treba se prisjetiti da je gotovo potpuna zabrana pobačaja uvedena u Poljskoj 2020., a američki vrhovni sud 2022. je poništio odluku u slučaju Roe protiv Wadea, iako većina građana Poljske i SAD-a također podržava pravo na pobačaj. Budući da su demokratski procesi u većini slučajeva doveli do širenja pristupa abortusu (npr. referendum u Irskoj 2018., San Marinu i Gibraltaru 2021.) jer većina građana u većini država podržava pravo na izbor, konzervativci se okreću drugim načinima kako bi donijeli zakone koji ograničavaju ili ukidaju pravo na pobačaj. Kako objašnjava politologinja Anna Grzymala-Busse, radi se o tzv. “pravosudnom aktivizmu”, koji postepeno radi na zabrani pobačaja uvođenjem priziva savjesti i obaveznog savjetovanja prije odluke o pobačaju, a glavna metoda je postavljanje istomišljenika na visoke fukcije u pravosuđu i politici. Promjena zakona o pobačaju u Poljskoj je uvedena odlukom suda, unatoč tome što većina Poljaka/inja (njih 66%) podržava pravo na pobačaj. Poljska vladajuća stranka Pravo i pravda 2016. je pokušala uvesti taj zakon, ali se povukla zbog masovnih prosvjeda. Umjesto toga je provela “reformu” Vrhovnog suda, otpustila 27 sudaca i sutkinja i napunila sud svojim istomišljenicima koji su 2020. donijeli novi zakon prema kojem je abortus dozvoljen samo u slučaju silovanja i incesta. Samo jedan od deset Poljaka/inja podržava promjenu zakona o pobačaju koju je uveo Vrhovni sud. Isto tako, poništenje odluke u slučaju Roe protiv Wadea predstavlja kulminaciju dugogodišnjih napora američkih aktivista da postave više konzervativnih sudaca u Vrhovni sud. Prema novijim anketnim ispitivanjima, u SAD-u 60% stanovništva smatra da bi abortus trebao biti legalan u većini slučajeva.

Istraživači s Filozofskog fakulteta u komentaru rezultata istaknuli su da je u praksi pravo na pobačaj već ozbiljno ograničeno, jer vlast “prepušta provođenje reproduktivnih usluga samovolji određenih ginekoloških odjela pojedinih bolnica i medicinskih ustanova u RH usprkos legalnom zakonu, tako da mnoge žene ostaju uskraćene u svojim zahtjevima za poštivanje njihovih izbora”.