društvo
vijest

Španjolska uvela subvencionirana putovanja za starije

Foto: Pixabay (ilustracija)

Nakon odluka o regulaciji privremenog rada, uvođenja zatvorskih kazni za molitelje ispred klinika koje obavljaju pobačaje, uvođenja temeljnog dohotka i pokušaja da se svi platformski radnici klasificiraju kao redovno zaposleni, Španjolska je donijela još jednu inspirativnu odluku: subvencionirane odmore za umirovljenike.

Španjolska vlada pokrenula je ovaj program putem državne agencije odgovorne za upravljanje socijalnim uslugama, Instituta za starije osobe i socijalne usluge (IMSERSO) još 2021., ali u posljednje vrijeme on postaje sve popularniji, otkako je jenjala pandemija i bilježi se porast turističkih putovanja. Milijuni starijih osoba – kako Španjolaca, tako i stranaca koji žive u Španjolskoj – dobili su pravo na subvencionirana putovanja, u iznosu od 115 € za kratke odmore i 455 € za duže odmore.

Jedan od glavnih ciljeva Instituta je omogućiti pristupačan odmor za starije osobe u Španjolskoj, s idejom da će se umirovljenicima na taj način poboljšati zdravlje i kvaliteta života, što je u konačnici bolje i za proračun socijalne skrbi. Ova shema osmišljena je i s ciljem da koristi gospodarstvu i turističkoj industriji: većina subvencioniranih putovanja treba se ostvariti izvan sezone, između listopada i lipnja, što znači da će više ljudi biti zaposleno u sektoru na dulje vremensko razdoblje. Glasnogovornica Instituta izjavila je: “Ovaj turistički program pridonosi aktivnom starenju i promicanju aktivnog stila života, istovremeno favorizirajući međugeneracijsku solidarnost, stvarajući zapošljavanje i gospodarsku aktivnost te favorizirajući međuteritorijalnu solidarnost kroz putovanja između različitih regija.“

Svi legalni stanovnici Španjolske mogu iskoristiti pravo na subvencionirani odmor, a ne samo Španjolci. Za program se mogu prijaviti svi umirovljenici, odnosno primatelji državne mirovine ili mirovine za udovce, osobe starije od 60 godina koje primaju naknadu za nezaposlene ili subvencije i svi osobe starije od 60 godina koje su korisnici sustava socijalnog osiguranja.

Vlada daje prioritet starijim osobama, osobama slabijeg imovinskog stanja, osobama s invaliditetom i onima iz velikih obitelji. Prednost imaju kandidati koji se prvi put prijavljuju, kao i osobe koje su spremne putovati izvan sezone (listopad-lipanj). Oni čije su prijave prihvaćene mogu putovati sami ili sa supružnikom/com, izvanbračnim partnerom/icom, a mogu putovati i roditelji djece s invaliditetom, čak i ako ne ispunjavaju ostale uvjete.

Za kratka putovanja koja prosječno traju četiri dana i koštaju oko 115 eura, turisti će vjerojatno završiti na nekoj od uobičajenih lokacija za “mali odmor” u unutrašnjosti zemlje. Odmor od 455 eura obično traje 10 dana i omogućuje korisnicima posjet obalnim područjima ili španjolskim otocima – uključujući Kanare i Baleare. Cijene mogu biti još niže za osobe s posebno niskim primanjima. Sav prijevoz, smještaj i obroci obično su uključeni – kao i pristup polici grupnog osiguranja i socio-kulturnom programu.

Za sezonu 2023./2024. bilo je otvoreno ukupno 886.269 mjesta, što je 70.000 više nego prošle godine, a proračun je povećan na 300 milijuna eura. Većina putovanja događa se unutar Španjolske, a manji dio u Portugalu, ali španjolske vlasti nadaju se proširiti shemu na cijelu Europu. Španjolski državni tajnik za turizam Fernando Valdés istaknuo je da stariji građani čine oko 21 posto ukupnog stanovništva Europe i da bi milijuni europskih umirovljenika, ako bi druge zemlje pokrenule sličan pothvat, mogli imati koristi od sličnih programa.