društvo
vijest

Španjolska uvodi temeljni dohodak

Foto: AFP / Emilio Naranjo / na slici: Pedro Sanchez i Pablo Iglesias

Španjolska vlada prošlog petka (29. svibnja) uvela je temeljni dohodak kao mjeru pomoći materijalno ugroženim kućanstvima. Ugrožena kućanstva s malom djecom će prva početi primati dohodak, jer Španjolska ima izrazito visok udio djece kojoj prijeti rizik od siromaštva ili društvene isključenosti. Mjesečni dohodak će se kretati između 461 i 1.015 eura, a točan iznos ovisit će o prihodu iz prethodne godine, broju djece u obitelji i drugim okolnostima pojedinih kućanstava. Na dohodak će imati pravo sve obitelji čiji je prosječni prihod po članu kućanstva manji od 450 eura, kao i osobe u dobi od 23 do 65 godina koje žive same. Ukupno će 850.000 kućanstava, odnosno 2.3 milijuna ljudi primati dohodak.

Dohodak će se moći kombinirati s radom, kao i drugim vrstama državne pomoći poput potpore za nezaposlenost. Onima koji primaju plaću ili neki oblik potpora manji od navedenog iznosa država će nadoplaćivati postojeće prihode. Program bi trebao krenuti u primjenu tijekom lipnja, a njegov procijenjeni godišnji trošak je oko 3 milijarde eura. Ovom mjerom prosječna će se potrošnja na borbu protiv siromaštva u Španjolskoj, s trenutnih 0.1 posto BDP-a, izjednačiti s prosječnih 0.4 posto BDP-a zemalja OECD-a.

Španjolska je jedna od najteže pogođenih zemalja pandemijom korona virusa, s više od 27.000 mrtvih i skoro 285.000 potvrđenih slučajeva zaraze, zbog čega su uvedene iznimno stroge mjere za suzbijanje širenja virusa. To je rezultiralo oštrim padom BDP-a od 9.2 posto, a procjenjuje se da će nezaposlenost s trenutnih 14.4 posto narasti na 19 posto. Philip Alston, UN-ov stručnjak za ekstremno siromaštvo i ljudska prava, izjavio je da je post-recesijski oporavak nakon krize iz 2008. mnoge doveo u još goru poziciju , jer “… ekonomske politike idu na ruku korporacijama i elitama, dok manje privilegirane skupine propadaju zbog fragmentiranih javnih usluga koje su nakon 2008. desetkovane i nikada potom nisu ponovno uspostavljene”. Jedno desetljeće kasnije, u devet zemalja EU i dalje se najmanje petina stanovništva nalazi u riziku od siromaštva ili društvene isključenosti: Rumunjska, Bugarska, Litva, Latvija, Španjolska, Estonija, Italija, Grčka i Hrvatska.

Minimalni zajamčeni dohodak bio je uvjet za sklapanje koalicije između Socijalističke partije (PSOE) i stranke Unidas Podemos nakon parlamentarnih izbora u studenom 2019. godine. Premijer Pedro Sanchez (PSOE) i potpredsjednik vlade Pablo Iglesias (UP) u travnju su krenuli u realizaciju projekta temeljnog dohotka kako bi se što prije pomoglo svima koji su zbog izbijanja pandemije ostali bez prihoda.