rad
vijest

Dostavljači hrane u Španjolskoj dobivaju status stalno zaposlenih?

Foto: AFP / Pau Barrena

Ministarstvo rada, sindikati i udruge poslodavaca u Španjolskoj ovog tjedna su postigle dogovor o nacrtu novog zakona o radu koji će promijeniti odnos između dostavljača/ica hrane i njihovih poslodavaca – digitalnih platformi kao što su Deliveroo, Uber Eats ili Glovo. Novi zakon namjerava poboljšati radne uvjete dostavljača hrane koje trenutno karakteriziraju loše plaće, dugi radni sati i niska razina radničkih prava. Jedna od središnjih točki nacrta zakona dostavljačima bi putem posrednika zajamčila status “stalnog osoblja”, a ne samozaposlenih radnika kao što je trenutno slučaj.

Dva najveća španjolska sindikata, Comisiones Obreras (CC.OO) i Unión General de Trabajadores (UGT) prepoznavanje potrebe da se popravi situacija prekarnih radnika smatraju pozitivnim pomakom, ali zahtijevaju da zakonska promjena obuhvati sve platformske radnike, a ne samo dostavljače/ice hrane. Prema izvorima s kojima su razgovarali novinari španjolskog poslovnog lista Cinco Días, vrlo je vjerojatno da će promjene zakona o radu biti ograničene na dostavljače hrane.

Međutim, neki dostavljači/ce hrane se protive prijedlogu novog zakona. Tri najveće udruge španjolskih dostavljača/ica, AAR, Asoriders i APRA, izjavile su da je fascinantno kako se novi zakon donosi u njihovo ime, ali ih vlada pritom uopće ne sluša ni uvažava. Te su udruge napisale pismo ministarstvu rada i zahtijevaju sastanak s ministricom rada Yolandom Díaz kako bi raspravili alternativne prijedloge zakona. Ove udruge, koje predstavljaju većinu dostavljača, ne vjeruju posrednicima koji bi im trebali jamčiti status stalnog osoblja. Ti bi posrednici bili angažirani na neodređeno vrijeme, a udruge dostavljača pozivaju se na iskustvo dostavljača platforme Just Eat koji imaju tako riješen status zaposlenosti, tvrdeći to nije garancija poboljšanja uvjeta rada i plaća. U pismu udruge dostavljača naglašavaju potrebu reguliranja sektora kako bi se poboljšali uvjeti dostavljača, ali istovremeno i zadržala njihova autonomija. U pismu također naglašavaju činjenicu da neke vize dopuštaju samo rad u statusu samozaposlenosti, pa bi im planirana zakonska promjena onemogućila da rade.

Ideja o zakonskoj promjeni statusa platformskih radnika potaknuta je presudom Španjolskog vrhovnog suda iz studenog 2020., kada je presuđeno da su dostavljači kompanije Glovo zaposlenici, a ne samozaposleni radnici.