društvo
Hrvatska
vijest

Solidarno za Palestinu

Foto: AFP

Danas u 18 sati na Trgu žrtava u fašizmu u Zagrebu održat će se mirno okupljanje pod “Protiv rata! Protiv okupacije!. Pozivamo vas na prosvjed i prenosimo priopćenje organizatora u cijelosti:

Inicijativa za slobodnu Palestinu pridružuje se globalnom protestu protiv nemilosrdnog nasilja kojem Izrael više od dva tjedna izlaže pojas Gaze i Zapadnu obalu Palestine. U odmazdi nakon Hamasova napada 7. listopada, u kojem je oduzet život 1.400 civila, u Palestini je ubijeno više od 5.000 osoba, uključujući najmanje 2.000 djece. Procjenjuje se da je 1.500 osoba nestalo, a 14.000 osoba ranjeno u bombardiranju u kojem je 6.000 bombi bačeno na škole, bolnice, domove i evakuacijske rute u “otvorenom zatvoru”, Gazi. Najmanje 20 novinara izgubilo je živote, mnogo više nego u posljednja dva desetljeća. Pojas Gaze sve se više pretvara u pustoš gdje se briše svaki trag ljudskog života. Svjedoci smo zločina genocidnih razmjera u čijem kontekstu djeca pišu svoje oporuke. Kako je moguće pred takvim krvoprolićem ostati ravnodušan i promatrati kolektivnu osvetu nad nedužnim životima?

S nevjericom gledamo na inertnost međunarodne zajednice u zaustavljanju bombardiranja Gaze kao i na podršku Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, vlada članica Europske unije i Republike Hrvatske kroz financijsku pomoć i pomoć u naoružanju ili šutnju pred razmjerima politike terora vlade Izraela. Vrlo jasno se određujemo protiv takvih interesnih i dodvoravajućih odnosa s državom Izrael te protiv podrške kolonijalnom i okupatorskom režimu koji posljednjih 75 godina kontrolira, disciplinira i briše palestinske živote i guši borbu za slobodu. Zabrinjava jasan kontinuitet hrvatske politike u podršci militarizaciji i reprodukciji nasilja, od sudjelovanja hrvatskih vojnika u okupacijama i ratovima u Iraku i Afganistanu, izvoza oružja Saudijskoj Arabiji koje se koristi i za ratne zločine u Jemenu, do višegodišnjeg nasilja hrvatske policije prema ljudima u pokretu među kojima su i Palestincima oduzeti životi. Žalimo za životima Ahmada Ibrahima, Khaleda Mohammeda, Abdulljabarra i mnogih drugih čija imena ne znamo, a koje su odnijele rijeke na hrvatskim granicama.

U kontekstu tvrdokornosti i trajnosti političkog projekta okupacije, zalažemo se za politička ‘rješenja’ koja ne pojednostavljuju pitanje izraelske okupacije Palestine i reduciraju ga na izraelsko-palestinski sukob ili rat između Izraela i Palestine kao da se radi o dvjema stranama jednake moći. Također, protivimo se svođenju pitanja okupacije na židovsko-muslimansko pitanje kao da se radi o međuvjerskom sukobu. Ovakve su interpretacije otupile razumijevanje ozbiljno krojenog političkog projekta kolonizacije Bliskog istoka od strane zapadnih sila koji već gotovo puno stoljeće dehumanizira i iscrpljuje palestinske živote. Takva su rješenja suprotna zalaganjima kritičkih političkih pokreta za slobodnu Palestinu.

Zalažemo se za pravdu za Palestinu, njezine stanovnike i one koji su iz nje izgnani. Podržavamo izraelske intelektualce, Židove i druge građane, uključujući i obitelji stradalih u napadnutim kibucima, koji prosvjeduju protiv odmazde izraelskih vlasti i kontinuiteta apartheida i okupacije Palestine. Kolonijalno nasilje države Izrael prema Palestini mora stati, a Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica moraju osmisliti političko, a ne vojno rješenje, koje će dovesti do trajnog mira i slobode za sve stanovnike i državljane.

U skladu s izjavom preživjelih u Gazi i globalne antikolonizacijske borbe za slobodnu Palestinu, zahtijevamo sljedeće:

– hitan prekid vatre i osiguranje humanitarnog koridora za pružanje hitne i interventne pomoći međunarodne zajednice u pojasu Gaze i na Zapadnoj obali;

– ukidanje embarga na vodu, hranu, energente i komunikacijske kanale;

– oslobođenje više od 6.000 palestinskih i izraelskih zatvorenika u izraelskim zatvorima koji pružaju otpor apartheidu, a nemaju pristup pravednom suđenju (zbog novih uhićenja u Gazi, na Zapadnoj obali i Izraelu, broj je porastao na preko 10.000);

– oslobođenje više od 200 izraelskih talaca iz pojasa Gaze izloženih nasilju Hamasa i izraelskom raketiranju;

– da Vlada Republike Hrvatske, vlade članica Europske Unije i ostale vlade osude okupacijski režim u Palestini i napade na Gazu i Zapadnu obalu, te obustave financijsku, vojnu i političku podršku izraelskoj vladi;

– da se međunarodna zajednica politički angažira na deokupaciji i dekolonizaciji Palestine.

Tražimo ispravljanje nepravde u kojoj se svaku žrtvu s jedne strane imenuje dok višestruko brojnije žrtve s druge strane ostaju bezimena, prezrena gomila. Međunarodna zajednica dužna je podržati palestinske zahtjeve i tražiti rješenje koje podrazumijeva ozbiljnu reviziju uspostavljenog poretka te europskih i američkih ekonomskih, militarizacijskih i kolonijalnih interesa. Kao borkinje za ljudski život, dostojanstvo I slobodu te kao zagovornice političkog potencijala dekolonizacije, zalažemo se za slobodnu Palestinu te prestanak svih oblika nasilja koji uništavaju živote i ugrožavaju nadu.