društvo
vijest

Porast nasilja nad LGBTQI osobama

Foto: Pixabay (ilustracija)

Nasilje nad LGBTQI+ osobama u Europi i Centralnoj Aziji u 2022. doseglo je najvišu točku u posljednjih 12 godina, pokazuje izvještaj Europskog međunarodnog udruženja lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca, trans i interspolnih osoba (ILGA-Europe).

Godišnje izvješće ILGA-Europe razmatralo je podatke od siječnja do prosinca 2022. u 54 zemlje, uključujući države članice EU-a i Zapadni Balkan. Direktorica zagovaračke grupe ILGA-Europe Katrin Hugendubel na konferenciji za novinare u ponedjeljak (20. veljače) izjavila je da ovogodišnje izvješće otkriva da je 2022. bila najnasilnija godina za LGBTQI+ osobe u posljednjih 12 godina, tj. otkako se ovo godišnje istraživanje provodi. Mržnja i nasilje u 2022. prijavljeni su u cijeloj regiji, što je također loša novost jer je ranijih godina bilo država u kojima nasilje nije prijavljivano.

Prema izvještaju ILGA-Europe, govor mržnje prema LGBTQI+ osobama je “dosegao vrhunac tijekom Parada ponosa u Austriji i Francuskoj te od strane političara i vjerskih vođa u Gruziji, Moldaviji, Crnoj Gori i Srbiji”. Francusko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je o porastu zločina iz mržnje za 28 posto između 2020. i 2021. Ne samo da je nasilje nad LGBTQI+ osobama poraslo u proteklih 12 mjeseci, nego se u izvješću navodi da se povećala i težina zločina iz mržnje. Nasilje je uključivalo napad ispred LGBTQI+ bara u Oslu, smrt aktivista u Azerbajdžanu i teroristički napad koji se dogodio ispred LGBTQI+ bara u Bratislavi.

Osim toga, diljem kontinenta primijećen je porast nasilja prema transrodnim osobama. “Među prijavljenim ubojstvima ističe se veliki broj ubijenih trans osoba, posebno trans žena. Postoji jasna korelacija s ekstremnim porastom transfobne mržnje koju smo vidjeli tijekom godina, posebno u zemljama koje rade na reformi prava trans osoba”, izjavila je Hugendubel.

ILGA-Europe također je izrazila zabrinutost zbog porasta govora mržnje protiv trans osoba na internetu, posebno izraženo u Armeniji, Austriji, Latviji, Crnoj Gori i Rumunjskoj. Takav govor mržnje dolazio je od političara i državnih predstavnika u nizu zemalja, uključujući Austriju, Bugarsku, Francusku, Italiju, Nizozemsku i Švedsku. Prema izvješću ILGA-Europe, bio je prisutan i među vjerskim vođama u Grčkoj i Slovačkoj. U nekim zemljama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i Španjolske, porast transfobne retorike dolazi u paketu s neprijateljskim medijskim izvještavanjem. U Finskoj je tijekom rasprava o trans zakonima u parlamentu prijavljen govor mržnje koji je posebno ciljao na trans osobe i trans žene, navodi se u izvješću. U travnju 2021. finski državni tužitelj izrazio je zabrinutost zbog širenja anti-LGBTQI+ stavova u Finskoj izazvanima javnim govorom mržnje.

Organizatori povorki ponosa u Finskoj su također prijavili govor mržnje i nasilje tijekom prajda. Prijavljena djela uključivala su “vandalizam i govor mržnje protiv parada ponosa, prijavili su paljenje klupa obojenih u duginu zastavu, a na dvije parade detonirane su bombe”, rekla je Katrin Hugendubel.

Da sve ne bude potpuno crno, izvještaj navodi da ipak postoje države poput Gruzije, Mađarske i Poljske u kojima je zabilježen porast potpore LGBTQI+ pravima, a te su države ranije bile poznate po općenito neprijateljskim stavovima prema zajednici. Unatoč djelovanju međunarodnih homofobnih mreža koje ima posebno jak utjecaj u nekima od tih država, čini se da stanovništvo većinski podržava LGBTQI zajednicu: “U Mađarskoj unatoč anti-LGBT zakonima i politikama, većina ne smatra ‘homoseksualnu propagandu’ važnim pitanjem. U Poljskoj dvije trećine ljudi podržava bračnu jednakost, a 60 posto podržava ukidanje anti-LGBT rezolucija”, izjavila je Hugendubel.

Podsjećamo da je i nedavno objavljen izvještaj o stanju ljudskih prava LGBTIQ osoba u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2018. do 2022. pod naslovom “Dva koraka naprijed, jedan natrag”. Generalni zaključak izvještaja pokazuje da je u tom razdoblju došlo do stagnacije u razvoju i daljnjem poštivanju ljudskih prava u RH općenito, pa i u specifičnom smislu LGBT prava, što se pripisuje lošoj primjeni postojećih zakona.