politika
vijest

Belgija će financirati pobačaje za Poljakinje

Foto: Aris Oikonomou / AFP

Belgijska vlada najavila je da će financirati pobačaje za žene u Poljskoj koje su zbog nedavno uvedene gotovo potpune zabrane pobačaja prisiljene putovati u druge zemlje da bi prekinule neželjenu trudnoću. Belgijska vlada će donirati 10 tisuća eura poljskoj organizaciji Aborcja Bez Granic (Pobačaj bez granica) koja pomaže Poljakinjama koje moraju putovati u druge države da bi obavile pobačaj. Ta će se sredstva koristiti za troškove putovanja, kao i za trošak samog zahvata. Prema organizacijama za ženska prava, pandemija je ograničila pristup pobačaju ženama iz Poljske zbog zabrana putovanja u inozemstvo. Mnoge žene iz Poljske odlaze u Njemačku, Slovačku i druge europske države obaviti pobačaj u slučajevima koji bi prema trenutnom zakonu bili ilegalni, ili kada bolnice odbiju obaviti proceduru čak i kada je ona zakonski dozvoljena.

Gotovo potpuna zabrana pobačaja u Poljskoj uvedena je u listopadu 2020., a na snagu je stupila 27. siječnja ove godine. Tada je već ionako restriktivni zakon o pobačaju dodatno pooštren, pa je trenutno moguće pobaciti samo u slučaju silovanja, incesta ili trudnoće koja ugrožava zdravlje trudnice. Prije uvođenja novog zakona, pobačaj je bio legalan u ta tri slučaja, ali i u slučaju teških anomalija fetusa, što je novim zakonom zabranjeno. Argument za to je onaj o  protivljenju “ubijanju invalidne djece“, kako je to poljski predsjednik Andrzej Duda sročio u razgovoru za katoličke novine Niedziela, zanemarujući činjenicu da je prisiljavanje žena da nose malformirani plod međunarodno prepoznato kao oblik mučenja te da se uskratom medicinske skrbi u takvim slučajevima krše brojni međunarodni zakoni i rezolucije. Odluka o gotovo potpunoj zabrani pobačaja izazvala je masovne prosvjede u listopadu 2020., najveće zabilježene na području Poljske od 1988.

Belgijska vlada je objavila odluku o financiranju pobačaja za Poljakinje 28. rujna, na Međunarodni dan sigurnog pobačaja. Iz organizacije Aborcja bez granic izjavili su da ih je 17.000 osoba kontaktiralo za pomoć u prvih šest mjeseci nakon donošenja novog zakona, te da i dalje primaju oko 800 poziva mjesečno. Mara Clarke, članica organizacije, rekla je: “Iako je situacija za žene koje trebaju pobačaj u Poljskoj bila teška od 1990., presuda iz listopada 2020. dodatno je pogoršala stvari. Broj osoba koje trebaju našu pomoć se udvostručio.“ Natalia Broniarczyk iz iste organizacije, rekla je da se u posljednjih 30 godina pobačaji u Poljskoj obavljaju samo zato što žene nalaze način da ih obave ilegalno. Sarah Schlitz, belgijska ministrica za rodnu jednakost, rekla je da će ta financijska sredstva pokriti troškove pobačaja u drugim europskim državama za Poljakinje koje si to ne mogu priuštiti.