društvo
vijest

Poljski parlament usred pandemije raspravlja o dodatnom ograničavanju prava na pobačaj

Foto: AFP / Wojtek Radwanski / prosvjedna akcija protiv novog prijedloga zakona u Varšavi

Poljski parlament će danas i sutra (15.i 16. travnja) raspravljati o prijedlogu zakona koji bi dodatno ograničio pravo na pobačaj, a opozicija i aktivističke organizacije upozoravaju da bi u trenutnim okolnostima rasprava mogla proći ispod radara.

Poljska već ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Europi: pobačaj je dozvoljen samo u slučaju incesta, silovanja, kada je život trudnice ugrožen i u slučaju teških malformacija fetusa. Ukoliko bi se novi prijedlog zakona izglasao, u slučaju teških malformacija fetusa više ne bi bilo dozvoljeno napraviti pobačaj. Prethodni pokušaji da se zakon o pobačaju dodatno postroži su zaustavljeni nakon masovnih prosvjeda 2016. godine. Vladajuća stranka PiS (Prawo i Sprawiedliwość – Zakon i pravda) tada je odustala od prijedloga koji su zahtijevali gotovo potpunu zabranu pobačaja (čak i u slučaju silovanja i trudnoće koja ugrožava život trudnice) u strahu od radikalizacije glasača s obje strane političkog spektra. Budući da se znatan dio građana protivi potpunoj zabrani pobačaja, a vladajući konzervativni savez već je podijeljen po pitanju održavanja idućih predsjedničkih izbora, PiS je dao nejasne signale po pitanju podrške prijedlogu zakona. Međutim, PiS-u naklonjen poljski predsjednik Andrzej Duda izjavio je da će potpisati zakon ako on stigne do njegovog stola. U razgovoru za katoličke novine Niedziela, Duda je izjavio da on smatra da je “ubijanje invalidne djece ubojstvo”, zanemarujući činjenicu da je prisiljavanje žena da nose malformirani plod međunarodno prepoznato kao oblik mučenja te da se uskratom medicinske skrbi u takvim slučajevima krše brojni međunarodni zakoni i rezolucije.

Trenutni prijedlog zapravo je sastavljen još 2018. godine, a predstavlja „blaži“ oblik onoga koji je zahtijevao je zabranu pobačaja čak i u slučaju silovanja i trudnoće koja ugrožava zdravlje trudnice, a povučen je nakon masovnih prosvjeda 2016. godine. Sada je dočekao svoj red za raspravu, što neki analitičari vide kao formalnost i ne očekuju da će vlada tako brzo donijeti novi zakon. Međutim, opozicija i aktivističke organizacije za ženska prava smatraju da konzervativne organizacije koriste trenutnu situaciju zabrane javnih okupljanja kako bi progurale sporne prijedloge zakona. Barbara Nowacka, parlamentarna zastupnica opozicije koja je sudjelovala u prosvjedima 2016. godine, u razgovoru za Guardian je podijelila mišljenje da je za PiS ovo najbolji trenutak da otplati svoje dugove ultrakonzervativnim grupama.

Neželjena trudnoća u trenutnim uvjetima, u kojima su mnogi neočekivano i naglo ostali bez posla a pristup pobačaju je gotovo nemoguć, za mnoge predstavlja najgori scenarij. Organizacije za ženska prava tvrde da je pandemija ograničila pravo žena iz Poljske na pobačaj zbog zabrane putovanja u inozemstvo. Mnoge žene iz Poljske odlaze u Njemačku, Slovačku i druge europske države obaviti pobačaj u slučajevima koji bi prema trenutnom zakonu bili ilegalni, ili kada bolnice odbiju obaviti proceduru čak i kada je ona zakonski dozvoljena. Natalia Broniarczyk iz poljske organizacije Abortion Dream Team upozorila je da je pandemija korona virusa ženama dodatno ograničila pravo na pobačaj, čemu svjedoči dvostruko veća količina poziva žena njihovoj telefonskoj liniji za pomoć.

Ovog utorka nekoliko desetina žena prosvjedovalo je u Varšavi dijeleći letke protiv prijedloga zakona iz auta i na biciklima, a organizirane su i online akcije podrške.