društvo
vijest

“Veliko resetiranje”: novi hit među teorijama zavjere

Foto: AFP / Fabrice Coffrini

Iza svakog anti-lokdaun protesta, bilo uličnog bilo internetskog, stoje raznolike interpretacije o uzrocima i motivima iza lokdauna. Prisutne su i one sasvim jednostavne koje u zabrani poslovanja za određene sektore vide krajnju nesposobnost vladajućih, ali i one krajnje maštovite koje pletu sumanute mreže interesa, što političkih i ekonomskih, što znanstveno-fantastičnih. Intepretacije variraju u popularnosti i međusobno se često prožimaju, ali inspiraciju uglavnom nalaze u nekim stvarnim događajima koje predimenzioniraju ili tumače sukladno specifičnim interesima i specifičnim logikama.

Pritom su najzanimljivije one koje naginju globalnim zavjerama. I zbog popularnosti, ali i zbog naglašenije ideološke simptomatike. Naprosto moraju biti sazdane od više aspekata i samim tim obuhvatiti više sirovog ideološkog materijala. Trenutno možda najpopularnija među takvima, ili barem na putu da to postane je ona naziva “The Great Reset”. Teorija kaže da se pandemija i lokdaun koriste kao izlika za “veliko resetiranje” kapitalizma koje podrazumijeva prisilnu vakcinaciju, uvođenje digitalnih osobnih karata i ukidanje privatnog vlasništva. Same predodžbe o motivima ne odudaraju toliko od konkurentskih teorija, ali izvor ove same teorije je prilično bizaran. Ali joj istovremeno i daje na uvjerljivosti.

Sve je, dakle, započelo svojevrsnom marketinškom suradnjom britanske kraljevske obitelji i Svjetskog ekonomskog foruma u lipnju ove godine. Suradnja je rezultirala YouTube klipom naziva #TheGreatReset na kojem Princ Charles zastupa pravednije ekonomske ishode i usmjeravanje investicija u prema održivijoj mogućnosti. Inicijalno sam video nije privukao previše pažnje. A zašto i bi, radi se o očitoj reklamnoj kampanji dviju institucija kojima inače rijetko tko vjeruje kad su u pitanju jednakost i održivost. Međutim, kako pojašnjava povjesničar Quinn Slobodian u članku na Guardianu, upravo to nepovjerenje je poslužilo kao temelj uvjerljivosti za izradu teorije zavjere.

Nekoliko tjedana nakon objave videa je predstavnik libertarijanskog think tanka u gostovanjima na desnim TV kanalima u SAD-u tvrdio da je posrijedi jasan plan uništenja globalne kapitalističke ekonomije, ali efekt njegovih riječi nije bio nešto naročit. No, početkom studenom dolazi do zamjetnog trendinga i rasta popularnosti “velikog resetiranja”. Pritom nije nimalo čudno da se poklapa s izborima u SAD-u i navodnim lažiranjem glasova u korist Joea Bidena. Slobodian zatim u članku opisuje kako se teorija širila i na kraju završila na kartonima anti-lokdaun prosvjednika. Propovjednici se mahom slažu da je posrijedi “komunistička” zavjera koja za cilj ima pravedniju raspodjelu resursa i uništavanje kapitalizma. Da bar. Ali zašto bi globalna kapitalistička elita sakupljena u Svjetskom ekonomskom forumu htjela uništiti sustav koji ih je učinio elitom? I zašto bi to javno objavili? Odgovora, naravno, nema, ali tu se i ne krije privlačnost teze. Osim za one koji vole spariti anti-komunizam s anti-elitizmom.

Kako objašnjava Slobodian, globalna elita predvođena Jeffom Bezosom i sličnim figurama, itekako je profitirala u pandemiji i još podebljala svoje bogatstvo. A to je lakše objasniti tajnim dogovorom u Davosu nego strukturnim značajkama kapitalističke ekonomije. I lakše je uprijeti prst u Klausa Schwaba, osnivača Foruma kojeg australski Sky News proglašava “opasnim marksističkim vođom” nego u anonimne tržišne sile koje neravnomjerno raspoređuju bogatstvo. Naravno, desnica se prokazivanjem “kozmopolitske” frakcije kapitalističke elite pere od podržavanja “populističke” frakcije koja je u proteklom mandatu u Bijeloj kući skresala poreze najbogatijima. Također, kako ističe Slobodian, ove teorije frapantno sliče onima “šok doktrine” Naomi Klein, tako da su i iz te perspektive stekle određeni imunitet.

Pored tih nabrojanih dimenzija uvjerljivosti, ključnu daje i sve rašireniji PR potezi kapitalističkih elita kojima promoviraju jednakost, održivost i pravedniji svijet. Ljudima je instinktivno jasno da su ta obećanja lažna. To im je toliko jasno da vjeruju onima koji tvrde da su kapitalisti zapravo komunisti. Koliko god sama teorija bila besmislena, odgovor nije samo u raskrinkavanju tog besmisla. Već isključivo u pokretima odozdo čijoj će promociji jednakosti, održivosti i pravednosti ljudi vjerovati jer je autentična.