društvo
vijest

Podzastupljenost gej muškaraca u STEM području

Foto: Pixabay (ilustracija)

Muškarci u istospolnim vezama značajno manju vjerojatnost da imaju diplomu u STEM području (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) u usporedbi s vršnjacima u heteroseksualnim vezama, prema novom istraživanju. Dosadašnja istraživanja većinom su se fokusirala na rodni jaz u STEM području visokog obrazovanja u kojemu muškarci i dalje čine većinu učenika/studenata, a žene u EU čine 27% zaposlenih u tom području.

Istraživanje koje je provedeno na Sveučilištu u Exeteru i Sveučilištu Vanderbilt u Nashvilleu, Tennessee ukazalo je na to da postoje razlike temeljene na seksualnoj orijentaciji. Istraživanje je objavljeno u znanstvenom časopisu Plos One, a temelji se na anketama provedenima između 2009. i 2018. na više od 140.000 muškaraca i žena u istospolnim vezama te gotovo 11 milijuna muškaraca i žena u heteroseksualnim vezama. Istraživanje je otkrilo da muškarci u homoseksualnim vezama imaju 12% manju vjerojatnost da završe preddiplomski studij u STEM području od muškaraca u heteroseksualnim vezama. Razlike temeljene na seksualnoj orijentaciji veće su od razlike temeljene na rasi (4%), ali i dalje su znatno manje od razlike između žena i muškaraca u STEM području (21%). Zanimljiv nalaz je da nisu pronađene razlike u vjerojatnosti završavanja studija u STEM području između žena u istospolnim i žena u heteroseksualnim vezama.

Autori istraživanja izjavili su da se nadaju da će njihovo istraživanje pomoći u tome da se statistički počne pratiti situacija sa seksualnim i rodnim manjinama u STEM području. Dario Sansone, koautor istraživanja i predavač ekonomije na Sveučilištu u Exeteru, izjavio je da je, unatoč pravnom i institucionalnom napretku na LGBTQ osobe, radno okruženje za LGBTQ znanstvenike/ice i dalje “daleko od prijateljskog”, no ne radi se samo o postizanju pravednosti. Prema njemu, izjednačavanje šansi za sve neovisno o seksualnoj orijentaciji moglo bi povećati učinkovitost, poboljšati grupno donošenje odluka, rad kompanija i kvalitetu znanstvenog rada.

Istraživanje je također otkrilo da je prisutnost gej muškaraca u STEM području sustavno i pozitivno povezana sa prisutnošću žena u istom području. Sansone je izjavio: “Ovi obrasci ukazuju na to da su mehanizmi koji stoje u pozadini velikog rodnog jaza u STEM područjima poput implicitne i eksplicitne pristranosti, seksualnog uznemiravanja, nejednakog pristupa financijskim sredstvima i rjeđih poziva na konferencije, u vezi s faktorima koji stvaraju jaz između heteroseksualnih i gej muškaraca u tom području.” Primjerice, predrasude (i njima motivirano ponašanje) o tome da su gej muškarci “feminizirani”, a da su lezbijke “muškobanjaste” može biti faktor koji djelomično pridonosi podzastupljenosti gej muškaraca u usporedbi s heteroseksualnim muškarcima u STEM području, a ujedno može objasniti i nalaz da ne postoji razlika između zastupljenosti lezbijki i heteroseksualnih žena u tom području. Ovaj obrazac također sugerira da je moguće da politike usmjerene na povećanje zastupljenosti žena u STEM području imaju dodatni pozitivan učinak na povećanje zastupljenosti gej muškaraca u području (i obrnuto).