politika
Kosovo
vijest

Napokon optužnica za ubojstvo Olivera Ivanovića

Foto: AFP / Andrej Isaković / Ilustracija

Nakon mjesec dana spekulacija medija i odvjetnika obrane o tome hoće li kosovsko tužiteljstvo imati materijala za optužnicu u slučaju ubojstva Olivera Ivanovića, ovih je dana objavljena optužnica duga 48 stranica. Dijelove teksta objavila je prvo Gazeta Express, a i BIRN se u jučerašnjoj vijesti poziva na viđenu optužnicu. Prema tim informacijama glavni optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović – “vođe organizovane kriminalne grupe” odgovorne za ubojstvo – no za izvršenje je optuženo i nekoliko policajaca kao i tajnica koja je jedina bila u uredu Ivanovićeve stranke Srbija, demokratija, pravda u trenutku ubojstva.

Milan Radoičić je potpredsjednik Srpske liste, srpske stranke na Kosovu koja ima podršku Beograda, za razliku od Jovanovićeve. Radoičić je “poznati biznismen koji se smatra pravim nosiocem moći na severu Kosova” ističe BIRN. Kao i Veselinovći, i Radoičić je izbjegao uhićenje, stoga je za dvojcem kao i za Željkom Bojićem, šefom operative Kosovske policijske službe za sjever Kosova, raspisana potjernica.

Osim Radoičića i Veselinovića optuženi su još Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Silvana Arsović, Dragiša Marković, Žarko Jovanović i Rade Basara. Arsović, bivša administrativna službenica Ivanovićeve stranke, jedina osoba koja je bila prisutna u središnjici kada je Ivanović ubijen, isključila struju kako bi onemogućila rad sigurnosnih kamera što je “omogućilo da osumnjičeni ne budu snimljeni… Odmah nakon ubistva (Arsović) je uključila kamere u sedištu (stranke)”, navodi BIRN dijelove optužnice.

Policajci u grupi optuženih su Spasojević, Marković, Jovanović i Basara. Kako navode kosovski mediji optužnica tereti trojicu od četvorice bivših policajaca (Spasojevića, Rošića i Basaru) da su djelovali “kao organizirana kriminalna grupa” te da su “na slobodi i s namerom … učestvovali u kriminalnim akcijama grupe znajući da će takvo učešće doprineti sprovođenju kriminalnih aktivnosti”. Dalje se ističe da je “svaki od optuženih počinio kriminalne radnje … koje su dovele do ubistva sada već pokojnog Olivera Ivanovića”.

“Bradonje” protiv društva

Portal Kossev objavio je izjave navodnih zaštićenih svjedoka. Među ukupno 25 svjedoka, 4 imaju zaštićen identitet, a istraga je prikupila “na stotine drugih dokaza”. Kossev piše kako je prema izjavama tih svjedoka samo ubojstvo izvela kriminalna skupina imena “Bradonje”. Jedan od svjedoka kazao je kako je Ivanović dok je bio živ, potvrdio da ga ugrožava ta skupina. U optužnici se navodi da kriminalna grupa postoji od 2011. godine i da “u njoj postoje strukturne i hijerarhijske uloge. Na čelu grupe se nalaze Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, a optuženi Nedeljko Spasojević, Marko Rošić, Rade Basara i druge osobe su njeni članovi”.

U optužnici se naglašava da je grupa počinila kaznena djela poput ubojstva, pomaganja ubojstva, zloupotrebe položaja i prouzrokovanja opće opasnosti.

Policajca Spasojevića tereti se da je kao član kriminalne skupine “stvarao uslove i uklanjao prepreke za izvršenje ubistva” što je nepoznatim osobama “omogućilo da se nesmetano kreću automobilom Opel Astra, koje se nalazilo na periferiji grada (Mitrovice), a iz kog je narednog dana počinjeno ubistvo”. Rošić je pratio “svaki korak Olivera Ivanovića”, a Basara je s grupom surađivao preko Bojića i “skrivao dokaze”. BIRN piše kako je Basarina uloga bila da sakrije tragove zločina i ne rasvjetljava slučajeve koji imaju veze s osumnjičenima koji pripadaju Radoičićevoj kriminalnoj grupi, stoji u optužnici.

Marković i Jovanović, bili su prvi na licu mjesta, a terete se jer lokalitet zločina nisu adekvatno osigurali čime su omogućili “drugim osobama da se mešaju i tako oštete dokaze”. Navodno je Jovanović uzeo čahuru pronađenu na licu mjesta i stavio je u džep.

Prije svog ubojstva, Ivanović je na Kosovu kotirao kao “najnormalniji političar” koji se zalagao za suživot srpske manjine i albanske većine na Kosovu. Ujedno je bio i izrazito kritičan spram beogradskih vlasti.