politika
Kosovo Srbija
vijest

Ubojstvo “najnormalnijeg” kosovskog političara

Foto: AFP / Armend Nimani

U Kosovskoj Mitrovici jutros je ispred svoje kancelarije ubijen Oliver Ivanović, vođa opozicije Kosovskih Srba i građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda”. Ivanović je primarno činio opoziciju Srpskoj listi, a na Kosovu je kotirao kao “najnormalniji političar” koji promatra Kosovo van nacionalističkih okvira. Premda ga se ne može nazvati ljevičarem, u lokalnoj zajednici stekao je toliko povjerenja da se na idućim izborima očekivala njegova pobjeda.

Jutros je međutim ubijen s nekoliko hitaca iz vatrenog oružja dok je ulazio u prostorije svoje inicijative, a preminuo je u bolnici nakon nekoliko neuspješnih pokušaja reanimacije. Noviji medicinski izvještaji pokazuju da je pogođen u prsa i gornji dio tijela s pet metaka, dok su, prema aktualnim izvještajima policije, do sad pronađene tri čahure. Pucnjevi se nisu čuli, što sugerira da su napadači koristili prigušivače. Nekoliko sati nakon napada u istom je gradu pronađen zapaljen automobil marke Opel Astra.

Na Ivanovićevo ubojstvo odmah su reagirali gotovo svi, u Bruxellesu je prekinut dijalog između srpske i kosovske vlade čemu je prisustovao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji se odmah vratio u Beograd na sjednicu Saveta za nacionalnu bezbednost. Kosovski predsednik, Hašim Tači, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj i kosovska vlada oštro su osudili ubojstvo Olivera Ivanovića, te zatražili rasvjetljavanje slučaja. Europska unija “snažno osuđuje ubojstvo” zasad je kazala Maja Kocijančić glasnogovornica Federice Mogherini – visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Svi protiv Vučića

Odmah nakon sjednice Saveta bezbednosti, srbijanski predsjednik Aleksnadar Vučić održao je konferenciju za tisak gdje je ovo ubojstvo proglasio terorističkim činom, unaprijed presudivši da je ubojica bio Albanac. Usprkos tome, na pitanja novinara zna li tko se krije iza ovog čina, kazao je da ne zna. Ovakve kontrdikcije u ovom se trenutku ne mogu nazvati drugačije nego ratnim huškanjem.

Međutim, novinari iz Kosovske Mitrovice imali su na tiskovnoj nešto izdvojenije stavove koji se nisu poklapali s Vučićevima, što je predsjednika odmah razbjesnilo, pa među njegovim odgovorima svakako treba spomenuti onaj u kojem novinarki odgovara kako je njezino pitanje “glupo”. Na sva pitanja koja su išla u smjeru suprotnog od onoga kojeg je zacrtao Vučić svjedočili smo nepristojnom, šovinističkom i autoritativnom spuštanju novinarima, odgovarajući na svako pitanje protupitanjem.

Dok je Vučić uvjeren da su počinioci Albanci, i kako nije mogao odoljeti ratnom huškanju, jasno je da je situacija zaiskrila s novinarima iz Kosovske Mitrovice, a posebno novinarkom Kosseva koja je pokušala dovesti u vezu ubojstvo i paljenje Ivanovićevog automobila (tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu) kao i prijetnje koje je Ivanović primao. Ova su pitanja jasno iziritirala Vučića jer su novinarske insinuacije išle u jasnom smjeru: ovo ubojstvo, smatra se u Kosovskoj Mitrovici, ima eksplicitan potpis mafijaškog ubojstva, a glavna lica mafije tamo nisu povezana s Albancima, već sa Srpskom listom (najvećom srpskom strankom na Kosovu u koaliciji sa Haradinajem) i Vučićevom Srpskom narodnom strankom. Tako su tokom kampanje za lokalne izbore na Kosovu, osim Ivanovićevog automobila “stradala” i četiri člana njegove inicijative koji su se povukli iz kampanje zbog, kako su tada rekli, zastrašivanja.

O povezanosti mafije Sjevernog Kosova sa SNS-om Ivanović je često govorio. Ivanovićevo ubojstvo među građane Kosovske Mitrovice zaista je ulilo novu dozu beznađa i apatije, a nerijetko i eksplicitnog straha. Premda je srpska mafija na Kosovu i ranije bila strah i trepet, od koaliranja Srpske liste s Haradinajem, stvari su se dodatno pogoršale u smislu osjećaja osobne nesigurnosti, pišu lokalni mediji.

Osuđen za ratni zločin

Ivanović je usprkos činjenici da je optužen na 9 godina zatvora zbog ratnog zločina bio najpopularniji srpski političar na Kosovu. Bio je optužen po dvije točke optužnice, prvo da je iseljavao Albance iz njihovih stanova u Mitrovici i drugo da je izdavao naređenja za ubojstva tih Albanaca. No, dok je za prvu točku osuđen, za drugu je oslobođen. Srpski mediji navode da je optužnica u startu bila slaba, da su se dokazi svodili na izjave iz medija. Međutim na suđenju je svjedočilo 80 svjedoka, a od toga neki i u zatvorenim svjedočenjima.

Istraga je bila pokrenuta 21. februara 2013. godine za događaje od 3. februara 2000. godine, teško ubojstvo, da bi zatim bila proširena za ratni zločin 1. oktobra 2013. godine i podignuta u augustu 2014. godine. Presuda je donesena 21. januara 2016. godine kada je Ivanović osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 9 godina za ratni zločin počinjen 14. aprila 1999. godine. Istovrmeno je bio oslobođen optužbi za poticanje na izvršenje kaznenog djela teškog ubojstva. Prizivni sud je 19. decembra 2016. godine vratio postupak na ponovno suđenje u dijelu optužnice koja se ticao ratnog zločina, dok je ostatak potvrđen i presuda je postala pravomoćna… Suđenje se nastavilo i 2017.godine, a Ivanoviću je dopušteno da se brani sa slobode.

Vučićeva osuda Albanaca za ovaj “teroristički čin” u Kosovskoj Mitrovici jednostavno ne pije vodu, na albanskoj fiktivnoj “listi za odstrel”, od svih srpskih političara na Kosovu, Ivanović je posljednji u nizu, zbog svog promatranja Kosova bez nacionalističkih naočala i s fokusom na sprječavanje kriminala i korupcije. Vučićeva uzrujanost i apriorna obrana kako oni nemaju veze s ovim događajem, stoga ima nešto više smisla kad se pogleda isprepletenost društvenog tkiva na Kosovu.

Premda ga još nitko nije stjerao u kut, čak ni novinari svojim pitanjima, Vučić se sam tamo poslao počevši se braniti i agresivno napadajući sva novinarska pitanja što su išla u smjeru koji se njemu nije svidio. Stoga, kudos srpskim novinarima što se nisu dali u potpunosti zastrašiti, jer ova je konferencija bila eksplicitni primjer nasilja političke elite nad medijskim radnicima koji, osim štu su “glupi”, napadaju predsjednika, djeluju antisrpski, još su optuženi i za bivanje “političkim komesarima”.

Valja napomenuti i da je srpska premijerka Ana Brnabić odigrala savršeno ulogu koju joj je Vučić namijenio: stojeći pored njega mutava poput sfinge, riječ nije rekla cijelu tiskovnu konferenciju, a usprkos njegovom ratnom huškanju.