klima
Rumunjska
vijest

Teško pretučeni novinari koji su snimali ilegalno krčenje šuma

Foto: AFP / Daniel Mihailescu / Prosvjed protiv krčenja šuma 2019. / Ilustracija

Novinar Mihai Dragolea, redatelj Radu Mocanu i ekološki aktivist Tiberiu Boșutar pretučeni su u četvrtak navečer u rumunjskoj županiji Suceava u Bukovini (Bucovina) gdje su snimali video materijal za novi dokumentarac o ilegalnom krčenju šuma u Rumunjskoj.

Trojac je sinoć izašao na teren prema lokaciji Dealu Ursului, a prema dojavama lokalnog stanovništva da se u blizini ilegalno sijeku stabla, kada ih je primijetilo 20 ljudi naoružano sjekirama i letvama, među kojima su bili inženjer šumarstva i vlasnik šumarije. U prvi tren, aktivisti su mislili da im dvadesetorica prilazi kako bi ih zastrašili ili s njima porazgovarali, no kako su vikali “ubićute”, trojac je pobjegao u automobil iz kojeg su ih kriminalci nasilno izvukli te ih počeli tuči. Dragolea je udaren u glavu te je pao u jamu odakle je odmah nazvao 112, dok su druga dvojica prošli znatno teže te su ostali bez svijesti, a posebno ponižavanje i nasilje bilo je usmjereno ka lokalnom ekologu Tiberiu Boșutaru kojeg su skinuli do gola i natjerali ga da tako hoda kroz šumu. Također su mu prijetili smrću obitelji – čiju točnu adresu već imaju – ako ikome identificira tko ga je napao. Treći član tima, redatelj Radu Mocanu, trenutno ima amneziju te svakih par minuta zaboravlja što se događa i što se sinoć događalo.

Napad se dogodio kasno sinoć, a vijest je odmah objavio Greenpeace Rumunjska na svojim stranicama te je automatski poslao svoje odvjetnike pretučenim ljudima u bolnicu gdje su razgovarali s Dreagoleom, čekavši da druga dvojica dođu k svijesti. Policija je odmah sinoć izišla na teren gdje je privela na obradu nekoliko gangstera, ali čini se bez posebne daljnje obrade. Kako su jutros iz policije kazali novinarima Libertatea – oni su obradili počinitelje i pustili ih jer pretučeni aktivisti navodno nisu htjeli podnijeti kaznenu prijavu, a policija očito nije smatrala shodnim sinoć, djelovati s obzirom na prijetnje. Taj koji je prijetio obitelji ekologa, također je bio u vidno dobrim odnosima s policajcima koji su izišli na teren, te je njima osobno komentirao kako će ga idući put vezati za automobil i “vuči po šumi dok mu ne ostane samo noga”. Danas su ipak otvorili istragu po službenoj dužnosti. Glasnogovornik policije naglašava da je jako važno da oštećeni podnesu prijavu, za što imaju 90 dana, kako bi cijeli istražni postupak mogao biti u potpunosti zadovoljen.

Zanimljivo je kako su kriminalci uopće locirali aktiviste. Naime, nakon dojave lokalnog stanovništva, ekolog je nazvao šumara zaduženog za to područje da ga obavijesti o ilegalnim radnjama te ga je pozvao da izađe na teren. Taj šumar ga je dočekao sa preostalih 19 gangstera te je sudjelovao u njihovom premlaćivanju. Tokom napada također je uništena sva oprema, uzete su sve memorijske kartice i uništen je sav video materijal. Sve ovo dogodilo se isti dan kada je Europska komisija zatražila od nacionalnih vlasti da zaštite novinare, nakon što zabilježen povećan broj napada na medijske radnike. U 23 zemlje Europske unije prošle je godine zabilježeno 908 napada na medijske radnike. O problemu ilegalnog krčenja šuma ljetos je za Bilten pisao Florin Poenaru koji je istaknuo kako i ilegalno posječene šume na kraju ipak završavaju u tvornicama najvećih europskih firmi poput IKEA-e. Usprkos naporima da se štetni proces zaustavi, to je izrazito teško, jer je ilegalno krčenje šuma već poprimilo oblike organizirane mafije.