društvo
Bugarska
vijest

Muke po prijestolnicama kulture

Foto: AFP / Dimitar Dilkoff / Plovdiv

Protekli su tjedni bili nezgodni za europske prijestolnice kulture. Krenimo s lakšim slučajem. Promotivni spot Grada Rijeke kojim se najavljuje uloga kulturne prijestolnice u 2020. godini prilično je uzburkao duhove. Ili preciznije, u duhu gotovo pa jedinog žanra hrvatske politike: podijelio je javnost na “progresivnu” i “konzervativnu”. Naime, spot u režiji Dalibora Matanića, po mišljenju potonjih, ili onih koji misle da ih zastupaju, otišao je predaleko s kvir baletanima i sličnim motivima.

Ne treba puno dalje navoditi kako se rasprava odvijala. Svatko tko imalo prati hrvatsku politiku može ju skicirati bez da je pogledao spot. Pogotovo ako se doda imidž posebnosti “progresivne” Rijeke u odnosu na ostatak “zaostale” Hrvatske. Dakle, karte su tu odavno podijeljene, uloge cementirane i izlišno je sve ponavljati. No, kako je primijetio Boris Postnikov, tu se, kao i u mnogim drugim slučajevima, ne radi o “podijeljenoj Hrvatskoj”, već o ekonomskoj okladi nakon deindustrijalizacije. Rijeka naprosto traži svoj turistički identitet kao jedini od većih gradova na našoj obali koji još nije krenuo tim putem. A spajanje kulture i poduzetništva u sjeni kulisa cool ruiniranih tvornica je, kako sugerira i Matanićev spot, naprosto Rijekin adut.

I dok Rijeka traži svoj ekonomski identitet, trenutni obnašatelj uloge Europske prijestolnice kulture, bugarski Plovdiv, ne zna što bi sa seksualnim identitetima. Naime, tamošnji političari imaju velike probleme s fotografskom izložbom “Balkan Pride” koja se treba održati u srpnju u sklopu programa kulturne prijestolnice. Kako sugerira sam naslov, izložba se bavi gej prajdovima na Balkanu u proteklih desetak godina. Pored izložbe, trebaju se održati diskusija i koncert.

No, desnica se oštro usprotivila izložbi. Jedan od članova nacionalističkog VMRO-a je zaključio kako bi održavanje takvo izložbo imalo isti učinak kao i održavanje prajda u Plovdivu. I zabrinuto se upitao kako će učiteljice objasniti djeci što se događa ako se slučajno nađu na izložbi. Međutim, stvari nisu ostale na zabrinutimm upitima. Drugi član VMRO-a iz Plovdiva je najavio da će zaustaviti otvaranje izložbe bilo legalnim bilo ilegalnim sredstvima. A za početak pokušavaju legalnim.

Cilj im je ovog tjedna izglasati na Gradskoj skupštini odluku koja će potaknuti gradonačelnika Plovdiva da smijeni Svjetlanu Kujumdževu, čelnicu organizacijskog odbora programa prijestolnice kulture. Po nekim predviđanjima imaju 21 glas od mogućih 50, no nije nemoguće da im se priklone i drugi skupštinari. Oni gradonačelniku mogu samo predložiti smjenu, a ostalo je u njegovim rukama. Osnovni argument protivnika izložbe sadržan je u procjeni da je Plovdiv konzervativan grad i da bi druge stvari trebale imati prioritet. Iako ta procjena očito vuče argument u suprotnom smjeru. Ali nije da konzistentnost argumenata ima neku svrhu ovdje.

Međutim, možda čak i više od argumenata tamošnje homofobične desnice, zabrinjavaju argumenti organizatora. Spomenuta Kujumdževa se zabrinula za imidž i reputaciju projekta, naglasivši kako Europska prijestolnica kulture iziskuje izostanak bilo kakvih političkih interferencija. Sličnog je stavi i Simeon Vasilev iz GLAS-a, organizacije koja postavlja izložbu. On tvrdi da političari ne razumiju što je to sadržaj kulturnog proizvod i ne uspijevaju shvatiti da se Europska prijestolnica kulture ne smije politizirati. Bilo bi zgodno da to objasni i svim onim razbijenima glavama na balkanskim prajdovima u posljednih desetak godina. I njih su valjda razbijali oni koji ne shvaćaju sadržaje kulturnih proizvoda.