politika
vijest

Ugroženo pravo na pobačaj u Italiji?

Foto: AFP / Marco Bertorello

Da je istok Europe na udaru novog ultrakonzervativizma već je stara vijest. Bilo da se radi o vladama poput onih zemalja Višegradske skupine, bilo da se radi o ekstremno desničarskom “civilnom društvu”, kao u Hrvatskoj, Rumunjskoj i drugim zemljama, pravo žene na pobačaj jedna je od prvih meta ovog reakcionarnog zaokreta. Taj je trend često ostavljao dojam nečega što je karakterističnog za tranzicijske zemlje. Naposljetku, neke druge zemlje periferije, poput Irske, Portugala ili Španjolske, očito su se kretale u suprotnom smjeru, jer su sve unazad desetak godina, nakon dugogodišnje dominacije konzervativne desnice, legalizirale abortus.

Primjer iz Italije ipak pokazuje da stvari nisu tako jednostavne. Tamo je abortus legaliziran još 1978., ali se sada ovo pravo nalazi na ozbiljnom udaru. Napadi se za sada ne odnose nužno na zakonske izmjene, već uzimaju oblik snažnog pritiska osoba na pozicijama moći na žene. Prema podacima ministarstva zdravlja, više od 70 posto ginekologa odbija izvesti abortus u državnim bolnicama, tobože pozivajući se na “vjerske razloge”. U nekim je regijama, piše Politico, taj postotak i znatno veći. No ne staje sve na privatnim inicijativama liječnika. Izvanzakonskoj zabrani pobačaja tako se pridružuju i lokalne vlasti.

Parada licemjera

Prošlog mjeseca, Verona je postala prvi službeno “pro-life” grad u Italiji, što znači da grad podržava udruge i druge inicijative koje pokušavaju izvršiti pritisak i ucjenjivati najnezaštićenije žene. Sada se slični prijedlozi javljaju i u nizu drugih gradova. Ova inicijativa ne dolazi s tradicionalno konzervativnog juga, već bogatijeg sjevera zemlje. Njezin nositelj je stranka ekstremne desnice Liga (ranije Sjeverna liga), čiji je lider ministar policije Matteo Salvini. Stvar je tim degutantnija jer ovu kampanju “za život” dakle provodi političar koji je odgovoran za utapanje stotina izbjeglica u Mediteranu čije je spašavanje osobno spriječio.

Također, riječ je o stranci koja je eksplicitno odbila osuditi rasistička ubojstva koja su u Italiji počinili fašisti, od kojih su neki prije toga bili i kandidati Lige na izborima. Sve aktivno potiče Lorenzo Fontana, ministar obitelji iz redova iste stranke. Valja u tom smislu podsjetiti kako je Liga ovo ministarstvo, kao i ostala, dobila kao “manji partner” u koalicijskoj vladi s demagoškim Pokretom pet zvijezda (M5S). Ta se stranka formalno protivi planovima Lige vezanima uz abortus, ali njezin utjecaj u vladi, kao i političkom životu zemlje općenito, sve je slabiji. M5S je biračima obećao promjenu, ali im je na vlast samo donio ekstremnu desnicu koja od 1945. nije bila tako moćna.

Naravno, spomenimo i to da su argumenti protivnika pobačaja kontrafaktualni i licemjerni. Osim za živote ljudi netalijanskog porijekla, oni očito jako malo mare i za živote žena. Naime, broj pobačaja u Italiji od 1982. kontinuirano pada, paralelno s legalizacijom. No sada zbog otežavanja zahvata koje provodi desnica dramatično raste broj ilegalnih pobačaja. A to su postupci koji doista odnose živote.