politika
vijest

Talijanski fašisti opet ubijaju

Foto: AFP / Miguel Medina

U talijanskom gradiću Macerati blizu Ancone u subotu ujutro dvadesetosmogodišnji Luca Traini sjeo je naoružan u svoj auto. Njegova namjera bila je da u što kraćem vremenu ubije što više ljudi za koje je procijenio da nisu Talijani. Rezultat tog pohoda je šestero ranjenih (petero muškaraca i jedna žena), od kojih je jedna osoba u kritičnom stanju. Iako su detalji onoga što se dalje događalo šturi, poznato je da je Traini naposljetku uhićen dok je fašistički salutirao i skandirao “Italija Talijanima” omotan u zastavu. Unatoč tome, sigurnosne službe su na početku tvrdile da su motivi napada nejasni i kako napadač dosad nije bio poznat policiji.

No ako Traini nije bio poznat policiji, to ne znači da je općenito riječ o nepoznatoj osobi. Dapače – kako se kasnije ispostavilo – on je istaknuti pripadnik lokalne naci-scene i prošlogodišnji kandidat na lokalnim izborima ispred Sjeverne lige, jedne od vodećih talijanskih političkih stranaka. Za sve one koji bi mogli imati dvojbe oko njegovih političkih “mišljenja”, a onda i zločinačkih motiva, Traini je doslovno na čelo istetovirao nacistički simbol. Ništa od toga nije naravno pokolebalo Sjevernu ligu da ga kandidira. Dapače, njezine nedavne izjave bez problema se mogu protumačiti kao neizravna potpora Trainiju.

Najpoželjniji partner

Povodom fašističkog napada vođa Lige Matteo Salvini izjavio je kako “ilegalni imigranti imaju sva prava, a pravi Talijani samo dužnosti”, te kako “nekontrolirana imigracija vodi do kaosa, droge, silovanja, krađe i nasilja”. Drugim riječima, ako su nesretni fašisti prisiljeni da pucaju u prolaznike zbog druge boje kože, to je naposljetku krivnja žrtava pucnjave. Što ne odu u Afriku? Je li ovaj poziv na nove terorističke napade i ubojstva civila oštetio stranci uoči parlamentarnih izbora koji se održavaju za nekih mjesec dana? Nipošto. Zajedno s drugim strankama koalicije “desnog centra”, Liga ima najbolje izglede da pobijedi.

Da stvar bude gora, kompleksni izborni zakon i brojnost stranaka omogućuju da Liga i izvan desnice postane najpoželjniji partner. Bez obzira na to hoće li najveći broj glasova osvojiti desni savez, “lijeva” Demokratska stranka ili Pokret pet zvjezdica koji nije “ni lijevo ni desno”, izvjesno je da će svi oni tražiti partnere u ovoj stranci fašističkih ubojica. Uostalom, “lijevi” Demokrati su ionako po uzoru na prijedloge Lige već uspostavili niz antimigranskih politika koje su prouzrokovale tisuće mrtvih, što u europskim koncentracijskim logorima u Libiji, što na Mediteranu. Šestero upucanih u provincijskom gradiću nikome očito ne čini neku razliku.