politika
vijest

Povijest kuca na vrata austrijskih “slobodara”

Foto: AFP / APA / Hans Punz

Otkad je prije nešto više od mjesec dana ušla u austrijsku vladu kao manji koalicijski partner, ekstremno desna Slobodarska stranka (FPÖ) nastoji popraviti svoju reputaciju. Nasuprot slici šovinističkih provokatora, organizacija koja je ekspresno s margine politički legitimnog ušla u centar moći sada se želi predstaviti kao prihvatljivi politički faktor. Uostalom, kako objašnjavaju, njihova je ksenofobija ionako postala nova srednja struja, kako u Austriji pod kancelarom Sebastianom Kurzom, tako i u većini susjednih zemalja. No ako su njihovi stavovi i postali normalizirani, neki aspekti djelovanja te stranke još uvijek uspijevaju izazvati javni gnjev.

Tako je npr. nedavno upozoreno na činjenicu da je šef FPÖ-a Hans-Christian Strache tijekom proteklih godina više puta pozivao na razbijanje BiH. Njegov interes za tu zemlju, dakako, vrlo je ciničan. Razvijanjem suradnje s predsjednikom manjeg bh. entiteta Miloradom Dodikom FPÖ je računao da će lakše doći do glasova pripadnika velike zajednice austrijskih Srba. Ako ni oko čega drugog, Strache i Dodik uvijek su se mogli složiti oko širenja mržnje prema muslimanima. No “slobodari” više nisu tek provokatori koji love u mutnom, već stranka koja drži ministarstvo vanjskih poslova i svojim stavovima potencijalno potiče rat u obližnjoj zemlji koja je uz to pod protektoratom EU.

Nova normalizacija?

Međutim, puno više od njihovog balkanskog avanturizma, gnjev su izazvale veze FPÖ-a s nacističkog supkulturom. Naime, austrijski su mediji prošlog tjedna objavili “šaljivu” pjesmaricu jednog učeničkog “bratstva” koja sadržava zazive nastavka Holokausta i pohvale njemačkom Reichu i njegovom Führeru. Stvar bi prošla relativno nezapaženo da to bratstvo ne subvencionira država i da njegov dopredsjednik nije Udo Landbauer, vodeći kandidat FPÖ-a na lokalnim izborima u Donjoj Austriji održanim u nedjelju. Cijelom stvari sada se bavi policija, a Landbauer, Strache i cijeli FPÖ panično se pokušavaju distancirati od ovog incidenta, no to iz više razloga malo kome zvuči uvjerljivo.

Austrijska studentska i učenička “bratstva” su udruženja od svojih početaka u 19. stoljeću vezana uz njemački nacionalizam, a dobro je poznato i dokumentirano da danas predstavljaju jednu od ključnih utvrda austrijske ekstremne desnice. Svi vodeći kadrovi FPÖ-a su istaknuti članovi, a Strache je – sada u svojstvu potpredsjednika vlade – prošlog petka, u jeku skandala, bio počasni gost na godišnjem balu ovih bratstava, koji se povremeno naziva najvećim javnim skupom ekstremne desnice u Europi. U svakom slučaju, jasno je da se FPÖ ne može odreći svoje baze, čak i ako se povremeno otkrije da je ona otvoreno nacistička.

Pitanje koje se stoga otvara je hoće li to ugroziti poziciju ove otrovne stranke ili će se, nakon ksenofobije, u Austriji i nacizam normalizirati. Odgovor na njega imat će posljedice i puno dalje od granica malene Austrije. Podatak da je FPÖ na spomenutim lokalnim izborima udvostručio broj svojih poslanika u Donjoj Austriji, unatoč Landbauerovom skandalu, svakako je razlog za zabrinutost.