društvo
Hrvatska
vijest

Mitteleuropa kao Divlji Zapad

Foto: AFP / Natalia Dobryszycka

Prvi radni dan nove godine u poljskom gradiću Ełku započeo je čišćenjem posljedica razbijanja i paleža po gradu. Noć prije, nekoliko stotina rasista organiziralo je prosvjed povodom pogibije lokalnog stanovnika. Naime, kako navodi policija, neimenovani dvadesetjednogodišnjak je preminuo od posljedica sukoba s vlasnikom kebabdžinice koju je pokušao opljačkati. Činjenica da je vlasnik kebabdžinice stranac, a pljačkaš Poljak, omogućila je poljskoj ekstremnoj desnici da svoj prosvjed i kasniji pogrom predstavi kao “borbu protiv islamizma”, pa se, nakon paljenja spomenute kebabdžinice i kuće njezinog vlasnika, serija napada sljedećih dana proširila na mnoge druge gradove u kojima su napadnuti i teško ozlijeđeni brojni stranci, uključujući naravno i one koji nisu s Bliskog istoka.

Iako su bili prisiljeni poslati interventne snage na teren kako bi spriječili širenje paleži, policija i vlada nisu puno pomogli u rješavanju problema. Dapače, uz neprestano inzistiranje na tome kako je riječ o “izoliranim incidentima”, a ne seriji organiziranih pogroma, predstavnici vlasti su iskoristili priliku da ponove svoju predanost “zaustavljanju islamizacije Poljske”, što je naravno izgovor koji su i rasistički piromani koristili za svoje pohode. Takav tip reakcija je u Poljskoj postao neka vrsta očekivanog scenarija. No pokušaji prebacivanja krivnje na žrtve i negiranja ekstremno desne motivacije napada na strance nisu rezervirani samo za zemlju s “populističkom vladom”. Nakon napada bejzbol palicama na tražitelje azila u Zagrebu, i hrvatska je policija slično konstatirala da “incidenti u kojima su žrtve tražitelji azila nisu tolikog intenziteta kako to oni tvrde”, što god to značilo.

Da stvar može ići puno dalje od bejzbol palica i paljevine pokazuju primjeri Austrije i Češke. Naime, u obje je zemlje posljednjih mjeseci dramatično porastao broj registriranih vlasnika oružja. Kako javljaju agencije, u Austriji je prošle godine kupljeno 57.000 komada oružja, dugih i kratkih cijevi, od čega je čak 23.000 išlo novim vlasnicima. Porast broja naoružanih još je dramatičniji u Češkoj u kojoj su vlasti odlučile dodatno olakšati korištenje tog naoružanja. Policija je nedavno predložila promjenu Ustava kako bi se omogućilo vlasnicima oružja da “pucaju na teroriste” čak i kad sami nisu izravno ugroženi. U situaciji u kojoj ekstremna desnica, vlasti i policija nemaju problema da se kao “potencijalni teroristi” identificiraju npr. vlasnici kebabdžinica, situacija smrdi na ozbiljnu eskalaciju.