društvo
Crna Gora
vijest

Porodična LGBT povorka

Foto: Facebook

Četvrta crnogorska povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba (LGBT) održava se ove subote u Podgorici. Uoči parade, više je nevladinih organizacija i javnih osoba pozvalo na sudjelovanje i potporu događanju. Cijela kampanja je pomalo neočekivano intonirana izrazito “porodično”. Psihoanalitičarka Jasmina Đukić je za RTVCG izjavila: “kad isključimo nekog iz porodičnog sistema samo zato što je drugačiji, mi to radimo iz ega, jer srcem ne isključujemo, srce prihvata. Svakom pripada pravo da pripada, zato pustite ego i dođite sa vašim porodicama 17. decembra na četvrti Montenegro Prajd.” Kao službeni slogan povorke odabran je: “Podrška – kao porodična vrijednost”.

U skladu s njim, najveća je pažnja posvećena dolasku članova obitelji LGBT osoba na povorku. “Pozivamo sve porodice koje kao svoju vrijednost njeguju podršku i vjeruju u jednaka ljudska prava za sve da nam se pridruže”, izjavio je Danijel Kalezić, predsjednik Upravnog odbora Kvir Montenegra. Osim porodice, “koja bi trebala da predstavlja siguran prostor za sve nas”, kvirovci su posebno pozvali na odaziv “ministra za ljudska i manjinska prava, gradonačelnika Podgorice, visoke predstavnice i predstavnike Vlade i državnih institucija, kao i predstavnice i predstavnike svih političkih partija”. Iako uz puno oklijevanja, ministar za manjinska prava Mehmed Zenka doista bi se trebao odazvati pozivu, u ime cijele vlade.

Ove se godine također ne očekuju “sigurnosni problemi”, koji su u fokusu nakon što je prvi Prajd 2012. godine u Budvi žestoko napadnut. Prema podacima BIRN-a, Prajdovi nisu do sad znatno utjecali na javno raspoloženje. Čak 71% stanovnika Crne Gore homoseksualnost “dijagnosticira” kao bolest, dok ih polovica smatra kako ona predstavlja “opasnost za državu”, a ni napadi na “autane” osobe nisu rijetkost. Ostaje više nego upitno jesu li baš dašak porodičnog tradicionalizma i sudjelovanje uvijek mrskih političara najbolji način da se to promijeni, kao što smatraju organizatori i financijeri iz delegacije Europske komisije.