politika
Srbija
tema

Politički potencijal inicijative Ne davimo Beograd

Foto: Facebook / Ne davimo Beograd

Između 10.000 i 15.000 ljudi prosvjedovalo je u srijedu (25. maja) beogradskim ulicama protiveći se gentrifikaciji Beograda, predvođenoj projektom Beograd na vodi, a u organizaciji inicijative Ne davimo Beograd. Prosvjednici su zahtijevali ostavke svih odgovornih za ilegalno noćno rušenje objekata u Savamali što je revoltiralo građane te se prelilo u javno iskazivanje nezadovoljstva.

Ono što je počelo kao otpor dijela javnosti koja je svjesna potrebe za očuvanjem javnih prostora u gradu, postupno stječe sve snažniji politički potencijal, no još uvijek ipak nedovoljno politički artikuliran. Sa sve većom javnom potporom, oko inkluzivne inicijative Ne davimo Beograd, stvara se kritična masa sposobna za artikulaciju političkog zahtjeva. Tome u prilog govori i činjenica da su i novinarska udruženja pozvala na ovaj prosvjed, usprkos izrazito lošoj medijskoj pokrivenosti prosvjeda. Solidarizacija aktivista s novinarima i obratno izrazito je važan aspekt artikulacije masovnog socijalnog bunta, no kako se stvar ne bi ispuhala nužno je postavljanje političkog zahtjeva.

Tome bi, čini se, mogle pripomoći organizacije građana iz drugih srpskih gradova. Na prosvjedu je tako govorio Đokica Jovanović iz Udruženja predsednika skupština stanara Niša organiziranih nakon što su Nišanima bili isporučeni previsoki računi za grijanje, rezultat takozvanih “nepravilnosti u naplati”. Rezultat njihovog samoorganiziranja je to da “Niš danas ima najjeftinije grijanje u Srbiji“. Dio Jovanovićeve poruke naglašen u medijima sveden je na borbu protiv kršenja zakona i građanskih prava, no još je važniji bio dio njegovog govora u kojem je istaknuo važnost udruživanja i povezivanja borbi s naglaskom na njihov socijalni aspekt, što je svakako korak prema artikulaciji političkog zahtjeva.

Da ovaj protest dobiva sve veći potencijal potvrđuju i izvještaji da su među prosvjednicima viđeni političari poput Borisa Tadića, Sande Rašković Ivić, Zorana Živkovića, Dragana Maršićanina, Ðorđa Vukadinovića koji će, čini se, pokušati iskoristiti masovnost protesta za populističko prikupljanje poena. Takva populistička kooptacija protesta može se spriječiti jedino politizacijom koja bi političku elitu udaljila od inicijative Ne davimo Beograd.