politika
vijest

Posebni zakon za “Beograd na vodi”

Foto: Wikipedia

Vlada Srbije poslala je u Skupštinu na izglasavanje po hitnom postupku “lex specialis” vezan uz veliki projekt “Beograd na vodi” kojim se planira izgradnja luksuznih sadržaja u četvrtima Savamala i Bara Venecija. Projekt koji financiraju “investitori” iz Emirata tako bi dobio posebno odobrenje i požurnicu od parlamenta. Prijedlogom zakona se predviđa da se ovaj projekt proglasi “strateškim interesom” Srbije te da se u skladu s tim za njega utvrde posebna pravila eksproprijacije imovine i olakšana procedura izdavanja građevinskih dozvola, javljaju sinoć srpski mediji.

Ono što je iz vladinog prijedloga također vidljivo, a što su mediji u pravilu propustili javiti je to da će “korisnici eksproprijacije” biti zapravo Grad Beograd i Republika Srbija koji će dakle samostalno financirati iseljavanje stanovništva s područja budućeg privatnog gradilišta te uređenje građevinskog zemljišta dok će investitor radovima na ovom drugom “dati doprinos”. Nakon toga država i grad će uređeno zemljište investitoru dati u “dugotrajni zajam”. Sadašnji vlasnici nekretnina i zemljišta će od trenutka zahtjeva imati 8 dana da se izjasne o prijedlogu eksproprijacije, a grad i država će im njihovu nekretninu nadoknaditi “tržišnom cijenom”.

Zakon će u Skupštini biti raspravljan 18. marta, a gradnja bi na očišćenim lokacijama trebala započeti već na ljeto. Grad i država će zbog tog projekta preseliti i beogradsku glavnu željezničku i autobusnu stanicu. Kako su ranije upozorili srpski arhitekti, žurba oko navodne investicije s vrlo upitnim koristima za građane doprinijela je poništavanju urbanističkih planova u središtu Beograda zbog čega su projekt nazvali “najvećom divljom gradnjom na svijetu”.