politika
Kosovo
vijest

Policijsko zataškavanje silovanja

Foto: AFP / STR

Nekoliko stotina ljudi se u četvrtak okupilo u Prištini na prosvjedu pred tamošnjom glavnom policijskom postajom. Povod je bio slučaj 16-godišnjakinje iz gradića Glogovca koju je, prema optužbama, početkom 2017. godine silovao nastavnik, a gnjusan čin ponovio i policijski službenik kojem je prijavila slučaj. Djevojka je navodno bila prisiljena obaviti pobačaj u jednoj prištinskoj klinici.

Nastavnik je suspendiran u rujnu 2017. godine, a policija je nedugo zatim obustavila istragu jer je maloljetnica povukla tužbu. Prosvjednici smatraju da se sve to događalo pod iznimnim pritiskom i na prosvjedu su zahtijevali od policije da ponovo podrobno ispita cijeli slučaj. Naglasili su da se o ovakvim slučajevima ne smije šutjeti te su zatražili od policije da obrazuje svoje kadrove kako bi se znali učinkovitije nositi s rodnim nasiljem.

Neposredan povod prosvjedu bili su detalji slučaja koje je objavio portal Insajderi u utorak, a koje im je otkrio jedan odvjetnik, pritom želeći ostati anoniman. Nakon objave detalja u medijima i organiziranog prosvjeda trgnula se i policija. Odmah u utorak su uhitili i nastavnika i optuženog policajca. Prosvjednici su najavili nastavak prosvjeda do okončanja istrage kako bi se vršio pritisak na policiju za koju se opravdano sumnja da je inicijalno zataškala slučaj služeći se proceduralnim rupama i zastrašivanjem.

Ovo nije prvi put da se na Kosovo izlazi na ulice u borbi protiv nasilja nad ženama. Kroz prošlu godinu je bilo nekoliko prosvjeda kojima se nastojalo ukazati na sistemsku narav nasilja prema ženama. Ubojstva žena, silovanja i obiteljsko nasilje dio su zastrašujuće statistike rodno uvjetovanog nasilja na Kosovu.