politika
Makedonija
vijest

Ugovore s investitorima na svjetlo dana

Foto: AFP / Robert Atanasovski

Nova makedonska vlada predvođena socijaldemokratima, o čijim smo izazovima opširnije pisali prije dva dana, sramežljivo priprema prve korake u obračunu s nasljeđem prethodne, kontroverzne vlade Nikole Gruevskog. Kako prenosi BIRN, za sljedeći je tjedan najavljeno objavljivanje ugovora o subvencioniranju koje je prethodna vlada potpisala s nizom investitora. Status državne tajne koji se pridavao tim ugovorima objašnjavan je navodnom zaštitom privatnih interesa investitora.

Naravno, takvo krajnje bizarno opravdanje skriva puno vjerojatnije objašnjenje: radi se o privatnom interesu političara i vladinih službenika koji su ugovore potpisivali. Kako javnost nije imala uvid u visinu subvencija, tako je i ostavljen širok prostor za njihovu eventualnu proviziju. Teško je za povjerovati da ga kadrovi iz prethodne vlade nisu iskoristili. Kao što ni investitorima sama provizija, u kontekstu niza poreznih olakšica, niskih nadnica i tajnih subvencija, zasigurno nije predstavljala nepremostiv trošak.

Potvrdu tih sumnji možemo naći u bazičnom nepodudaranju brojeva: odnos između najavljenih (subvencioniranih) investiticija i onih realiziranih je otprilike 5 : 1. Pored toga, kako su u BIRN-u izračunali, oslanjajući se na strukturu državnih proračuna, u prošlih deset godina iznos subvencija kojima je Makedonija opskrbila investitore prelazi polovicu ukupne vrijednosti privučenih investicija. Ipak, bez obzira na sasvim izvjesne kriminalne radnje, socijaldemokrati su najavili da će investitori ostati zaštićeni.

Dakle, čini se da će nova vlada nastaviti s načelnom istom ekonomskom politikom, samo bez provizija i naprednijom agendom u kulturi i vanjskoj politici. Ovaj potez možemo čitati kao pokušaj daljnjeg uništavanja rejtinga Gruevskog i VMRO-DPMNE-a kako bi se olakšao obračun s njihovim kadrovima u institucijama, a i onemogućio dobar rezultat na predstojećim lokalnim izborima.