politika
Bugarska
vijest

Treći Reich i “glupe šale” bugarskih političara

Foto: Facebook / Sofia Globe / Nacističko salutiranje Pavela Teneva

Zamjenik ministra regionalnog razvoja friško oformljene bugarske vlade Pavel Tenev, podnio je ostavku u četvrtak 17. maja, nakon samo dva dana na toj poziciji, a zbog fotografije na kojoj stoji u pozi nacističkog salutiranja. Sporna fotografija na kojoj Tenev salutira ispruženom desnom rukom ispred voštanih kipova nacističkih časnika u Muzeju Grévin u Parizu, snimljena 2008., stara je 9 godina, a u medije je procurila preko njegovog Facebook profila koji je u međuvremenu izbrisan. Tenev je kazao kako je to bila samo šala i da nije mislio ozbiljno.

Tragikomični elementi koje parlamentarna politika poprima u zemljama diljem Europe nisu zaobišli Bugarsku. Tek nekoliko dana od formiranja nove vlade izabrane na prošlomjesečnim prijevremenim izborima već se ponovno traži i glava novog-starog premijera Bojka Borisova.

Borisov je naime, baš kao i Tenevljev neposredno nadređeni šef, vođa Nacionalnog fronta za spas Bugarske Vladimir Simeonov, inače ekstremno desni, manjinski koalicijski partner u novoj vladi, pokušao umanjiti značenje ovog salutiranja te je cijelu priču relativizirao kazavši kako mu je žao što se Tenevu “potkrala tako glupa pogreška koja će ga koštati karijere” te kako smo “svi mi barem jednom putovali negdje vani i pritom činili glupe šale sa sličnim stvarima”, jer je to “ljudski”. Borisov Teneva smatra pametnim, mladim i stručnim kadrom, jednim od najboljih, pa je valjda stručnost dovoljna da mu se progleda kroz prste zbog ovakve “gluposti”. Jer tko bi očekivao da ekstremni desničari zaista vjeruje u nacističku ideologiju? Nacionalni front jedna je od tri nacionalističke stranke koje su ušle u novu Borisovljevu vladu nakon što mu se raspala koalicija s liberalima, a za samostalnu vladu nije imao dovoljan broj mandata.

Kao što obično inercijom biva, novinari su se dali u iskapanje sličnih fotografija pa je pričom ponovno postala fotografija prvi put otkrivena prije tri godine. Na njoj u istoj pozi, samo, ovaj put ispred njemačkog tenka iz Drugog svjetskog rata, u Muzeju vojne povijesti u Sofiji, pozira dugogodišnji dužnosnik Ministarstva obrane Ivo Antonov, čiji je Facebook profil i dalje aktivan i navodno je prepun povijesnih podsjetnika i sličnih simbola Trećeg Reicha. Borisov je naredio i njegovo otpuštanje.

Podsjetimo, na dan izbora, nacionalističke stanke blokirale su granicu s Turskom kako bi spriječile dolazak autobusa punih tursko-bugarskih glasača, a poznate su i po nazivanju romskih žena nazivima kojima nije mjesto u medijima, kao i nehumanom lovu na izbjeglice. Događaj je kritizirala i Partija europskih socijalista (PES) koji su se skandalizirali, pozvali na ostavke, i na poštovanje europskih vrijednosti. Nejasno je jesu li pritom bili cinični ili mrtvi ozbiljni.